Goede uitgangspositie voor Standard

LUIK -

Standard hoeft de jongste weken niet groots te voetballen om te winnen. En daar gaat het nog steeds om in het voetbal: winnen. Ook donderdag hadden de Rouches moeite om de Franse tweedeklasser Straatsburg hun wil op te leggen. Maar dankzij twee gouden goals van de Portugees Moreira, trekt Standard volgende week toch met een mooie uitgangspositie (2-0) richting Frankrijk. In het Portugees klinkt dat als volgt:

Obrigado Moreira

(Bedankt Moreira).

Kristof Liberloo

Michel Preud'homme kondigde voor de wedstrijd al aan dat hij niet veel risico's zou nemen omdat Straatsburg een te duchten tegenstander zou zijn. En de Luikse coach leek gelijk te krijgen, want de Franse tweedeklasser drukte Standard terug op de eigen helft. Zelf stelden de Luikenaars daar weinig tegenover, werd telkens voor de lange bal gekozen, die makkelijk opgevangen werd door de Franse verdedigers. Na bijna een kwartier kon Enakarhire dan toch een keertje diep gaan en voortrekken tot bij Goossens, wiens inzet werd afgeblokt. Vijf minuutjes later zonderde Okpara Dragutinovic af, maar de Joegoslaaf besloot egoïstisch in het zijnet. De opnieuw bedrijvige Moreira trapte eerst over en werd op het half uur teruggefloten voor twijfelachtig buitenspel.

Chilavert

Straatsburg deed het op Standard nog zonder aanvaller Laurent (ex-Bastia), de vervanger van Lyundila die zopas naar Lyon trok, en moest ook rechtsachter Beye missen. Maar toch zakte de tweedeklasser naar Luik af met maar liefst 8 spelers die al eens eerder Europees voetbalden. Waaronder ex-international Martins, die met een vrije trap even na het halfuur de deklat streelde. Maar het waren de Rouches die 5 minuutjes voor de pauze op voorsprong kwamen. Meyssen lobde mooi tot bij Dragutinovic, die voorzette tot bij Moreira. De Portugees twijfelde geen seconde en nam het leer vol op de slof. Een knal die zelfs voor Chilavert onhoudbaar was, want de Paraguayaan bleef op zijn lijn genageld. De excentrieke doelman vond het nodig om zich dan toch

in the picture

te zetten door met veel poeha neer te gaan nadat het zoveelste bommetje van de Standard-supporters knalde. Op een meter of 10 van de keeper vandaan, maar hij ging neer voor dood. Slim van de Straatsburgse doelman, want op dat moment ging Standard eindelijk druk zetten.

Doellijn

De Rouches startten de tweede helft zoals ze de eerste geëindigd waren: vurig. Met kansjes voor Moreira, Enakarhire en Vandooren. Maar het was Straatsburg dat Standard al snel helemaal terug drong en dicht bij een treffer kwam. Abdessadki's schot verdween tussen de benen van keeper Susnjara en hobbelde richting doellijn. Maar Ljuboja zette er zijn voet nog tegen, waardoor de goal werd afgekeurd voor buitenspel. Maar Straatsburg bleef aandringen, wilde duidelijk huiswaarts keren met een goaltje op verplaatsing. En dus ging Chilavert zich nog eens met de gang van zaken bemoeien en een vrije trap nemen op de helft van Standard. Zonder gevaar echter. Uiteindelijk kon zelfs Standard nog een tegenaanval afwerken. Walem bediende even voor affluiten Moreira, die met zijn tweede van de avond de Rouches een mooie uitgangspositie bezorgde. En hoe bedank je iemand in het Portugees alweer? Jawel,

Obrigado Moreira.

17'

Okpara zondert met een doorsteekpass Dragutinovic af, maar die schiet in het zijnet.

30'

Eerste dreiging van Straatsburg. Martins trapt een vrije trap op het dak van het doel.

40'

Meyssen speelt op links Dragutinovic vrij. Die vindt aan de tweede paal Moreira die in de vlucht de bal enig mooi diep in het doel steekt, 1-0.

45'

Na een stukje theater van Chilavert, die doet alsof hij een voetzoeker tegen zijn hoofd kreeg, ontsnapt Goossens op aangeven van Van Meir. De doelman is ondertussen al voldoende hersteld om het schot van de Standardspits te pakken.

60'

Standard kruipt door het oog van een naald. Adessadki krijgt plots een vrije schietkans. Susnjara laat de bal door de handen glippen, Ljuboja tikt hem voor alle zekerheid over de lijn. Dat had hij beter niet gedaan want de spits van Straatsburg wordt afgevlagd voor buitenspel.

84'

Preud'homme heeft net aanvaller Goossens voor verdediger Blay gewisseld, als Walem in een zeldzame counter wegglipt en Moreira een tweede doelpunt op de schoentip legt, 2-0.

Doelpunten:

40' Moreira 1-0, 84' Moreira 2-0

Scheidsrechter:

Gonzalez Iturralde (Spa)

Gele kaarten:

Devaux (fout), Bassila (fout), Enarkarhire, Meyssen

Toeschouwers:

16.000

STANDARD:

Susnjara - Enakarhire, Van Meir, Okpara, Dragutinovic - Ernst, Meyssen, Walem - Vandooren (84' Aarst), Goossens (80' Blay) en Moreira

STRAATSBURG:

Chilavert - Devaux, Fisher, Bertin, Momha - Martins, Bassila, Johansen, Abdessadki - Ljubbola (90' Laurent) en Paatelainen (32' Belloso)