Amerikaanse vliegtuigen geland in Oezbekistan

Print
Op een militaire luchthaven van Oezbekistan zijn Amerikaanse militaire vliegtuigen geland. Dit heeft een Oezbeekse militaire functionaris, die anoniem wou blijven, zaterdag gezegd. Oezbekistan is een ex-Sovjetrepubliek dicht bij Afghanistan.
Volgens de Oezbeekse bron bevinden zij zich op de militaire luchthaven van Toezel, op zowat 15 km van de hoofdstad Tasjkent. Om hoeveel het gaat en wanneer ze zijn neergestreken is er niet bij verteld.
Speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten worden in aan Afghanistan grenzende landen gelegerd voor operaties in het land van de Taliban, aldus zegslieden van het ministerie van Defensie in Washington tegen onder meer het dagblad USA Today. Commando's moeten eerst het terrein verkennen en apparatuur overbrengen voor communicatie en oriëntatie. Er zijn mogelijk al van die eenheden op Afghaans grondgebied, volgens waarnemers.
De commando's zouden later de opdracht krijgen Osama ibn Laden op te sporen. Deze in Afghanistan gezochte terrorist is evenwel behalve een geoefend guerrillastrijder ook een bouwondernemer die tal van wegen, tunnels en bunkers heeft aangelegd. Zijn connecties in en buiten Afghanistan stellen hem bovendien goed in staat ergens onder te duiken.
De eerste luchtaanvallen moeten volgens waarnemers gericht zijn op de gevechtsvliegtuigen van de Taliban, Het gaat om slechts ongeveer twintig in de voormalige Sovjetunie gebouwde Mig-21 en SU-22 gevechtsvliegtugen en een paar gevechtshelikopters van Russische makelij. Als de Taliban geen gevechtsvliegtuigen meer hebben, keren mogelijk de kansen voor de strijdkrachten van de oppositie, die nu onder leiding staan van Mohammed Fahim. De oppositie hoopt de macht te herwinnen als de huidige crisis de Taliban ten val brengt. Het politieke kopstuk van de alliantie is president Rabbani, die door vrijwel de hele wereld nog steeds als wettelijk regeringshoofd wordt beschouwd. Hij zetelt in het Afghaanse Feyzabad.