Politie neemt aanmaakproducten bom in beslag

De federale politie van Brussel heeft donderdagavond in een appartement meer dan honderd kilogram chemische producten in beslag genomen die voor de aanmaak van artisanale springstoffen worden gebruikt. Onderzoeksrechter Christian de Valkeneer liet de twee bewoners van het appartement vrijdagavond aanhouden. Ze worden verdacht van bendevorming. Deze betichting zal wellicht worden uitgebreid met poging tot aanslag, maar daarvoor is het nog wachten op de resultaten van het deskundig onderzoek van de scheikundige formules die vorige week zijn gevonden bij de Tunesische voormalige profvoetballer Nisar Trabelsi.

BELGA

Een van de twee mannen die vrijdag werden aangehouden is de broer van de kompaan van Trabelsi. Die werd vorige week samen met Trabelsi gearresteerd. Volgens substituut Bernard Michel zit ook deze verdachte nog in voorhechtenis. Dat brengt het totaal op vier.

De speurders vonden in de achterkamer van een horecazaak aan de Brusselse Lemonnierlaan meer dan 100 kilogram aceton en zwavel, twee producten die gebruikt worden bij het maken van artisanale springtuigen, zoals degene die Timothy Mc Veigh gebruikte in Oklahoma City. In de horecazaak was Trabelsi vaste klant.

Trabelsi werd vorige week donderdag gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van een poging tot het plegen van een aanslag met explosieven en illegaal wapenbezit. Het gerecht vermoedt dat hij banden heeft met een extremistische moslimorganisatie. Vrijdag liet onderzoeksrechter de Valkeneer nieuwe huiszoekingen doorvoeren, maar die zouden niets hebben opgeleverd.