Chirurgen voeren eerste transatlantische operatie uit

Amerikaanse chirurgen hebben vanuit New York via telechirurgie een 68-jarige vrouw in de Franse plaats Straatsburg van haar galblaas afgeholpen. Het is voor het eerst, dat een operatie via een digitale verbinding op een zo grote afstand van duizenden kilometers is uitgevoerd.

GPD

De kijkoperatie duurde minder dan een uur. Een korte mededeling over de ingreep staat in het nummer van 27 september van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het op afstand opereren via digitaal bestuurde robotarmen is niet werkelijk nieuw meer, maar het opmerkelijke van deze operatie betreft de afstand tussen de drie chirurgen in New York en de patiënte op meer dan 6000 km afstand in Straatsburg.

De operatiecentra in beide steden waren via een voor de ingreep gereserveerde, supersnelle glasvezelkabel met elkaar verbonden. In het Europese Instituut voor Telechirurgie in Straatburg stonden een video-opstelling en de chirurgische manipulatoren, die via beelden op twee videoschermen in het Mount Sinai Medical Center in New York door de Amerikaanse chirurgen werden bediend. In geval van nood konden chirurgen in Straatsburg de hele procedure stopzetten. Problemen bij dergelijke operaties-op-afstand zitten vooral in het tijdsverschil tussen wat de chirurg in New York ziet en doet, en wat er in Frankrijk daadwerkelijk bij de patiënt gebeurt. Eerdere ingrepen bij varkens hadden duidelijk gemaakt, dat een dergelijk tijdsverschil maximaal 330 milliseconden (ongeveer een derde van een seconde) mag bedragen om nog veilig te kunnen opereren. Door het gebruik van de supersnelle verbinding met een capaciteit van 10 megabit per seconde bleken de gegevens binnen 155 ms (de helft van de toegestane tijd) aan de andere kant van de Atlantische Oceaan binnen te komen.

Vóór het opereren van de Franse vrouw hadden de Amerikanen via telechirurgie in Straatsburg bij zes varkens de galblaas verwijderd. De kijkoperatie bij de Franse vrouw verliep zonder complicaties en na twee dagen kon ze het ziekenhuis weer verlaten.