Elpa werd door ander schip gevolgd

Tussen 4 en 6 uur zaterdagmorgen heeft het Belgisch marineschip A 960 Godetia de Elpa geschaduwd net voor de Belgische territioriale wateren. De Godetia was op de terugweg van een twee maand durende reis naar het Afrikaanse Benin en werd om 10 uur verwacht in de basis in Zeebrugge.

BELGA

In Zeebrugge lag een tweede schip, de Stern, klaar om eventueel bijstand te verlenen. De taak van de Godetia was vooral de koers van de Elpa controleren om te zien of hij niet richting kust afweek, zo verluidde zaterdagmorgen na de terugkeer van de Godetia. Moest zo'n afwijking naar de kust toe gebeurd zijn, dan zou de minister van Landsverdediging of de minister van Binnenlandse Zaken orders hebben moeten geven; bijvoorbeeld een verbod om Belgische havens binnen te komen.

Voor de marine was de operatie van alvast een belangrijke test om te zien of de samenwerking met de buurlanden vlot verliep. Er zijn immers afspraken tussen de Belgische, Nederlandse Franse en Britse marine om in dergelijke situaties gezamenlijk op te treden. Ter hoogte van de Nederlandse territoriale wateren is de patrouille overgenomen door de Nederlandse marine.

De Godetia heeft op geen enkel moment gepoogd radiocontact te nemen met de Elpa. De opdracht luidde: volgen op 2,5 mijl (4 kilometer). Door de afstand en het drukke zeeverkeer heeft de Elpa nooit geweten dat hij geschaduwd werd. Voor het eventueel aanmanen van het schip had de Godetia een .50 machinegeweer aan boord. Het is tijdens de actie niet opgesteld.