Ontploffing Toulouse: misschien 40 doden

Het dodental van de enorme explosie vrijdagochtend in een petrochemische fabriek in een voorstad van de Zuid-Franse stad Toulouse is verder opgelopen. Volgens de politie zijn nu 25 doden geteld.

APNED

BR>

Bij de bergingswerkzaamheden in de nacht van vrijdag op zaterdag werden drie nieuwe slachtoffers gevonden. Bovendien overleed in een ziekenhuis een van de zwaargewonden. Zo'n 650 mensen raakten gewond, van wie er zeker vijftig ernstig aan toe zijn. Er worden nog steeds mensen vermist, mogelijk twintig.

Op kilometers afstand sneuvelden ruiten door de klap, die volgens seismologen gelijk stond aan een aardbeving met een momentmagnitude van 3,2. Het industrieterrein ten zuiden van de stad werd meteen afgezet na de explosie. Ook de plaatselijke luchthaven, de metro en het centraal station werden gesloten en scholen werden geëvacueerd. In eerste instantie werd gevreesd dat rode rookpluimen die de stad in dreven giftig waren, maar de autoriteiten meldden dat dat niet het geval leek. De bevolking werd wel aangeraden om binnenshuis te blijven. De oorzaak van de explosie is mogelijk een menselijke fout bij het mengen van chemische stoffen.

Veel inwoners van Toulouse probeerden de stad uit te komen, waardoor er lange files ontstonden op uitvalswegen. "We dachten dat er een vliegtuig ontplofte. Alle huizen stonden te schudden", zei Sandra Muller, die ongeveer 25 kilometer van de plaats van de explosie woont. Een buurman van Muller was thuisgekomen met kapotte autoruiten. Sommigen klaagden over branderige ogen, een zere keel en stank.

In eerste instantie werd bericht dat de ontploffing zich had voorgedaan in een petrochemische fabriek die brandstof levert aan Arianespace, de commerciële tak van het Europese ruimtevaartbureau ESA. Maar de autoriteiten bevestigden later dat het ging om de kunstmestfabriek AZF. Die fabriek, waar 460 mensen werken, staat met 372 andere Franse bedrijven op een lijst van fabrieken die volgens de Europese Unie onder de categorie zeer risicovol vallen. Premier Lionel Jospin bracht meteen een bezoek aan de getroffen stad.