RBC zoekt hulp bij sportpsycholoog

ROOSENDAAL -

Hij komt liever niet met zijn hoofd in de krant. Jan Huibers werkt in de schaduw van de sterren. Sportpsychologie in Nederland is dan misschien geen schemergebied meer, maar nog wel een taboe. RBC Roosendaal trekt zich daar niks van aan en heeft de Amsterdammer in huis gehaald, 'want alle beetjes helpen'.

GPD

Huibers is voortaan één dag per week in Roosendaal. Hij ziet, hij praat, hij denkt mee, hij traint zelfs mee en hij bezoekt wedstrijden. De eerste groepsbijeenkomst met de selectie van RBC is inmiddels achter de rug. "Straks komen de individuele gesprekken, de consulten, de sessies", aldus Robert Maaskant. "De jongens kunnen ook dingen aan hem kwijt die ze liever niet tegen mij zeggen. Hij heeft een beroepsgeheim."

Maaskant is een trainer die graag de nodige sportpsychologie in zijn werkwijze doet. Hij schuift briefjes onder deuren door, hangt knipsels op in het trainingslokaal en sláát zijn spelers zelfs wakker. Niettemin verkeert RBC nog steeds in direct degradatiegevaar. Dus maakt de sportpsychologie van 'de kouwe grond' van de trainer nu plaats voor echte professionele hulp.

In hoeverre is de hulp van een sportpsycholoog nodig? Maaskant: "Wat is nodig? Is het nodig om te trainen? Van Hanegem, traint maar één keer per dag met Sparta. Het is een zienswijze. Met tovenarij heeft het niks te maken, het is puur wetenschappelijk. Het is toch geen toeval dat we steeds 2 doelpunten in 2 minuten tegenkrijgen en zo wedstrijden uit handen gevan. Dat is dus een mentale kwestie. Nou, als Huibers daarin kan helpen, moeten we dat altijd doen."

Zo doet RBC er alles aan om de dreigende degradatie naar de eerste divisie af te wenden. De club blijft actief op de spelersmarkt - dat kan nog tot 2 maart - en heeft nu dus ook professionele mentale hulp ingeschakeld. Daar schaamt Maaskant zich niks voor, zegt hij. "Onzin. In topsport zijn de marges klein, gaat het om kleine dingen. Dan moet je alles aanwenden. Alle beetjes helpen."