Crépi is concurrent voor baksteen

Pleisterkalk, beter gekend onder de Franse naam crépi, is in. Samenhangend met het groeiend aantal renovaties van woningen kiezen steeds meer Vlamingen ervoor om hun woning van een pleisterlaag te laten voorzien. Maar niet alleen in bestaande woningen, ook bij moderne nieuwbouw is crépi een veelgevraagde afwerkingsvorm. Ook speciale isolatiebepleistering behoort tot de mogelijkheden.

BR> "De zuiver bakstenen woning is een beetje op de achtergrond aan het geraken, crépi wordt nu enorm veel toegepast", zegt Bayram Asir van de firma BVG uit Sint-Niklaas die zich onder meer in pleisterkalkbezetting specialiseert.

"Vooral in de grote steden, waar veel woningen gerenoveerd worden, zie je veel bepleistering. Je kan toch stellen dat 60 tot 70% van de gerenoveerde woningen tegenwoordig crépi als afwerking krijgen. Ook bij nieuwbouw wordt het procédé toegepast. Bij moderne woningen bijvoorbeeld kiest men vaak voor een afwerking van de helft crépi en de helft gevelsteen, wat een speciaal effect geeft. Het gaat in dat geval niet om doodgewone bakstenen, maar bijvoorbeeld om echt rode stenen met voegen in dezelfde kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos. Soms worden ook één of meerdere muren in crépi gezet om een diepte-effect te creëren. Of men kiest voor een combinatie van twee of meerdere kleuren om contrast te bereiken."

Voor de aannemer is het vanzelfsprekend gemakkelijker een nieuwbouw met crépi te bezetten dan een bestaande woning. "Dat klopt ja, alhoewel mijn mannen in beide toepassingen gespecialiseerd zijn. Bij nieuwbouw moet je normaal gezien kunnen werken op effen muren, en word je minder met afbraakwerken en ongelijk of schuin lopende oppervlakken geconfronteerd. Al is het natuurlijk ook zo dat in veel moderne woningen ook extra moeilijkheden zitten. Hoe meer ramen er bijvoorbeeld zijn, hoe meer profielwerk er nodig is. Ook allerlei rondingen zijn niet altijd even gemakkelijk te bewerken."

"Toch is er bij renovatie meestal meer voorbereidend werk. Afkappen, afslijpen en bijpleisteren zijn vaak de eerste jobs. Crépi is de ideale manier om bepaalde verbouwingen te verdoezelen. Bij oude huizen worden de smalle, hoge ramen vaak vervangen door moderne ramen en wordt er al eens een deurgat verplaatst. Daardoor krijg je duidelijke verschillen tussen de oorspronkelijke stenen en de oppervlakken waar is gewerkt. Dat gemengd metselwerk kan perfect worden verborgen door sierbepleistering."