Luchtvaartcrisis breidt uit

De gevolgen van de terreuraanslagen in de VS zijn in de luchtvaartsector niet meer te overzien. Bij twee Amerikaanse vliegmaatschappijen gaan nog eens 40.000 jobs verloren. British Airways schrapt 7.000 banen. En het Swissair-aandeel kende een vrije val.

TOM WILLEMS

Het aandeel van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair is donderdagmiddag op de beurs van Zürich 17 procent in het rood gegaan. De koersval komt er nadat Swissair bekendmaakte dat er nieuwe saneringsmaatregelen nodig zijn na de aanslagen in de VS, die het bedrijf ongeveer 44 miljoen euro zullen kosten.

Swissair rekent na de aanslagen in New York en Washington en de wereldwijde gevolgen voor de luchtvaartsector op een omzetverlies van 65 miljoen Zwitserse frank (44 mio euro/1,7 miljard frank). Die mededeling alarmeerde meteen de beleggers. Op de beurs van Zürich ging het aandeel naar een historisch dieptepunt, 42 Zwitserse frank. Het Amerikaanse beleggingskantoor Lehman Brothers verlaagde haar advies van 'buy' naar 'sell'.

De nieuwe herstructureringsmaatregelen worden in oktober bekendgemaakt en komen bovenop de maatregelen die al in augustus waren beslist, onder meer de verkoop van twee SAir-filialen.

Swissair is één van de twee hoofdaandeelhouders van Sabena.