Europese beurzen zakken verder weg

De Europese beurzen zijn donderdagochtend verder weggezakt. Alle indices moesten fors terrein prijsgeven door onzekerheid over de staat van de Amerikaanse economie na de terreurdaden van afgelopen week.

BELGA

In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de beursgraadmeters na ruim anderhalf uur handel rond de 1,6 procent lager. Op het Damrak in Amsterdam zakte de AEX zelfs 2,8 procent. De Bel20 in Brussel bleef hangen op een verlies van 1,8 procent.

Grote onzekerheid was woensdag al op de Amerikaanse aandelenmarkten geslopen. Een slotrally kon ternauwernood voorkomen dat Wall Street opnieuw een zware koersval meemaakte. Winstwaarschuwingen maakten handelaren in New York duidelijk dat de economie in de VS nog heel wat te wachten staat.

In Europa moesten donderdag onder meer de financiële instellingen fors in koers terug. Directe aanleiding was een opwaartse bijstelling van de herverzekeraars Münchener Rück en Swiss Re van hun schade als gevolg van de aanslagen op het World Trade Center. De verwachting is nu dat meer Europese verzekeraars zullen volgen. Van de grote financiële concerns boekte alleen Deutsche Bank koerswinst (1 procent).

Beleggers dumpten wederom luchtvaartaandelen. British Airways daalde bijna 6 procent nadat het had aangekondigd af te willen van 7000 banen. Swissair duikelde zelfs 14 procent, waarna de handel werd stilgelegd. De Zwitserse maatschappij gaf donderdag aan dat de terroristische acties een verliespost van 65 miljoen frank zullen opleveren en beleggers maken zich nu druk om de toch al wankele financiële positie van Swissair.

Vliegtuigbouwconcern EADS verloor 6 procent van zijn beurswaarde, hoewel het vasthield aan zijn winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar. Analisten denken echter dat het concern, eigenaar van Airbus, op de langere termijn veel zal voelen van de malaise in de luchtvaart.

Oliefondsen daalden ook fors. De sterk verminderde vraag naar kerosine en de garantie van het oliekartel OPEC dat het prijsstabiliteit blijft nastreven is daarvan de oorzaak. Op de valutamarkten zakte de euro van 0,9305 op woensdag naar 0,9270 dollar.