Landstrijdkrachten VS klaar om in actie te komen

Het Amerikaanse leger is klaar voor "langdurige gevechtsoperaties op de grond". Dat heeft de staatssecretaris voor de landmacht, Thomas White, donderdag bekendgemaakt.

APNED

White zei dat de marsorders die minister van defensie Donald Rumsfeld woensdag heeft uitgevaardigd naast onderdelen van de luchtmacht ook onderdelen van de landmacht omvatten. Hij zei dat het nog maar de eerste stap is in een omvangrijk militair plan dat in de komende weken in werking zal worden gezet. "Er komt nog een heleboel meer", zei White. De staatssecretaris wilde niet zeggen welke onderdelen van de landmacht geactiveerd zijn, maar maakte duidelijk dat het leger zich voorbereidt op een langdurige campagne waarin alle gevechtsmogelijkheden - "licht, zwaar, luchtmobiel, luchtlanding, speciale operaties" - kunnen worden aangesproken. White zei dat speciale commando-eenheden als de Rangers en Green Berets vrijwel zeker een belangrijke rol te vervullen krijgen in de oorlog tegen het terrorisme, die "Operatie Oneindige Gerechtigheid" is gedoopt.

Naast Afghanistan zou ook Irak een doel van een Amerikaanse actie kunnen zijn, zo werd donderdag gemeld. Sommige plannenmakers in het Pentagon willen ook Irak op de korrel nemen, maar belangrijke adviseurs van president George Bush hebben laten weten dat Saddam Hussein geen hoofddoel is. Washington heeft echter aangekondigd dat alle landen die terroristen steunen aangevallen kunnen worden.