FBI 'luistert' ook Internet af in onderzoek

In de zoektocht naar de dader van de aanslagen van dinsdag, doet de Amerikaanse federale recherche ook een beroep op het Carnivore afluistersysteem voor elektronische communicatie, zo staat op de site van Planet Internet te lezen. Daarbij zou ook de Hotmaildienst van Microsoft een rol spelen.

BELGA

Carnivore, onlangs herdoopt in het neutralere "DCS1000", bestaat uit een aantal Windows-computers die bij Internet providers en webmaildiensten worden geinstalleerd. De Carnivore-computers scannen alle passerende data op zoek naar berichten die bepaalde trefwoorden bevatten. Mogelijk interessante informatie wordt opgeslagen op een verwisselbare harde schijf, die door het FBI wordt opgehaald voor verder onderzoek.

Het Amerikaanse webtijdschrift Wired heeft uit bronnen bij Amerikaanse providers vernomen dat het FBI dinsdagnamiddag reeds begonnen is met het installeren van extra Carnivore-computers bij providers. Op kosten van het FBI. Ook de Hotmail dienst van Microsoft zou volgens Wired sinds dinsdagmiddag samenwerken met het FBI om gegevens over de aanslagen te verzamelen.

Als de Saoedische miljardair en terrorist Osama bin Laden werkelijk achter de aanslagen zit, zoals de Amerikaanse overheid momenteel vermoedt, dan kan dit verscherpt elektronisch toezicht wel eens zinloos zijn, zegt Planet Internet. Carnivore en het gelijkaardige aftapsysteem Echelon (bedoeld voor telefoon- en satellietcommunicatie) zijn immers systemen die via de reguliere communicatiekanalen werken. Osama bin Laden gebruikt echter de laatste tijd zelden of nooit dit soort communicatiemiddelen, zelfs geen satelliettelefoon. Dat is dan ook de reden waarom zo goed als niemand weet waar de man zich op dit moment bevindt.

Intussen is er in de Internet nieuwsgroepen serieuze heisa ontstaan rond een post van een zekere Xinoehpoel (omgekeer is dat "Leo Phoenix"). Die plaatste een week geleden, op 31 augustus, een post in de nieuwsgroep alt.prophecies.nostradamus met als onderwerp 911. Hij schreef: "Iets zal morgen gebeuren. Dit is een getuigenis tegenover iedereen in deze nieuwsgroep (...).

Als een dag later niks gebeurd is, en iemand hem daarop wijst, antwoordt hij: "Wacht zeven dagen en dan antwoord ik misschien op dit bericht. Ik ben voor zeven dagen weg, en je zal niet meer van mij horen".

Zo'n zeven dagen later boorden twee vliegtuigen zich in het WTC, plofte een ander op het Pentagon en stortte een vierde neer in Pennsylvania.

Wellicht is het puur toeval, maar toch is de post bijzonder eigenaardig, benadrukt Planet Internet. 911 is niet alleen het noodnummer in de VS. Indien men het als een datum leest (9/11/2001), komt dat exact overeen met de datum van de rampzalige dinsdag. (Amerikanen wisselen maand en dag om in de datum). Voor enkele Amerikaanse lezers van de nieuwsgroep was dit "toeval" voldoende om deze informatie door te spelen aan het FBI, voor nader onderzoek.