Antwerpse Fotogroep bekijkt Modejaar door sociale bril

De Antwerpse Fotogroep Brandpunt 23 organiseert vanaf 1 september de tentoonstelling "Uitgesloten, een realistische kijk op mode". De tentoonstelling bekijkt het Modejaar in Antwerpen door een sociale bril. Dat vernam Belga van Jean-Paul Ivens van Brandpunt 23.
BR> De tentoonstelling brengt een verzameling foto's en digitale composities. De fotografen confronteerden modieuze etalages met armoede. Dat levert contrasterende beelden op, zoals bedelaars in een armzalig plunje voor een etalage vol modieuze kledij. Er zijn ook beelden van tweedehands markten voor kledij, terwijl enkele meters verderop het Modejaar op volle toeren draait. "Voor velen is met de mode meegaan niet weggelegd. Voor hen is kledij een basisbehoefte als voedsel en onderdak. De confrontatie met al die dure kledij is voor hen dan ook schokkend en soms ook discriminerend. Onze sociale fotogroep Brandpunt 23 wil in dit euforisch modejaar aandacht opeisen voor een bevolkingsgroep die niet als vanzelfsprekend aan het modegebeuren kan deelnemen", legt Jean Paul Ivens uit.
De naam Brandpunt 23 is gebaseerd op 2 elementen. "Brandpunt is een term uit de fotografie. 23 zinspeelt op artikel 23 van de grondwet. Daarin staat dat iedereen recht heeft op cultuur. Dus we willen minderbedeelden ook de kans geven te fotograferen. Daarom lenen we hen fototoestellen uit", vertelt Ivens. Brandpunt 23 heeft zijn thuis in Het Oude Badhuis op het Antwerpse Stuivenbergplein.

De tentoonstelling "Uitgesloten, een realistische kijk op mode" vindt van 1 tot 18 september plaats in Theatercafé Multatuli, Lange Vlierstraat 5 in Antwerpen.