Anderlecht-routiniers laken de groepsmentaliteit

LIER -

Anderlecht wil woensdag tegen AS Roma een optie nemen op een plaats bij de beste 16 van Europa, maar in de nationale competitie is Sporting op drift: twee op negen, 7 verliespunten al: dat is de trieste balans na de verdiende nederlaag in Lierse, de eerste in 18 officiële wedstrijden. Wat scheelt er met Anderlecht? Het woord is aan de kapiteins De Boeck en Crasson, de harde conclusie voor De Wilde.

Yves Taildeman

Voor een zwaardere competitienederlaag moet Anderlecht teruggaan tot de 5-0 van 8 april 2000. Maar toen was de titel zo goed als een feit. Nu heeft het al 7 punten achterstand op zijn voornaamste concurrent. En hoewel Lance Armstrong in de eerste Tour-week inderdaad niet te zien was, zoals Michel Verschueren vorige week stelde, 7 minuten voorsprong gaf hij Ullrich nooit.

Spook

Anderlecht speelt wel met zijn geluk. Voor de rust redde De Wilde nog de meubelen, nadien maakte Frigard de lusteloze Brusselaars koud. "Hoe wil je met zo'n mentaliteit scoren?", brieste Crasson. "We voetbalden steriel, als een spook. We liepen 50 keer buitenspel, we dachten dat we zomaar de bovenhand konden nemen op Lierse. Zelfs twee waarschuwingen voor de rust volstonden niet. We waren volledig verlamd, alleen voor een open goal trapte Aruna zelfs op een medespeler. Symbolischer kon niet. We vergeten dat de nationale competitie een jaar lang de realiteit is, niet de Champions League. De Champions League gaat maar anderhalve maand duren, ze is de beloning van de competitie. Matchen als tegen Lierse moeten we met bescheidenheid aanvatten. Maar nee, iedereen neemt het te gemakkelijk op."

Ontgoochelend

Glen De Boeck illustreerde de woorden van Crasson met een voorbeeld. "Je speelt zoals je traint", sprak hij. "De jongste dagen was het niet goed en dat vertaalt zich in de match. Iedereen moet bij zichzelf te rade. Twee op negen halen is zeer slecht. Enkel in Germinal Beerschot hadden we recht op meer dan een punt. Lierse won verdiend, speelde meer

en bloc

, wij leden enorm veel balverlies en lieten na er voor 200% voor te gaan. Maar goed, als ik ons nu te veel analyseer, zegt men weer dat ik een grote mond opzet. Dat wil ik niet."

Filip De Wilde sprak wel harde woorden. "Dit ruikt naar een crisis", zei hij zaterdagavond na de afgang. Zondag was hij iets tot bedaren gekomen. "We zijn verschrikkelijk veel punten aan het verliezen. Of ik vind dat het crisis is? Het kan snel gaan in het voetbal.

(lachje)

Ik zat in zak en as, want de hele match was slecht en ontgoochelend. Terwijl het kampioenschap precies primordiaal is."