Harold Meyssen: "Lange week achter de rug"

Print
DILSEN - Har-o-ld of Har-a-ld? Het is maar één lettertje verschil. Maar toch. Juist is juist. Dus knoop het voor eens en voor altijd in onze oren, mijnheer Meyssen: hoe heet jij nu precies? "Het is wel degelijk Harold," lacht Meyssen. "Eigenlijk had het Harald moeten zijn, maar bij de geboorteregistratie is een foutje gemaakt. Dus hou het maar op Harry, da's mijn voetbalnaam."
Door de VS-crisis komt Harry pas zondagavond weer op het veld. De UEFA-Cupmatch van donderdag tegen Straatsburg werd uitgesteld tot volgende week en om de wedstrijd tegen Moeskroen nog naar zaterdagavond te halen, was het al te laat. "De week duurt zo wel heel lang," aldus Meyssen. "We waren in volle voorbereiding voor de Europese match tegen Straatsburg, die zou de week breken. Maar ik begrijp wel dat er rekening werd gehouden met de situatie in de VS. Ik was er zelf kapot van. Nu moeten we plots verder kijken, naar zondag. En dat voelt toch vreemd aan."

Bed
Het is donderdagnamiddag als we met Meyssen in taverne De Arend in Dilsen aan een koffie nippen. Wat zou hij op dit moment aan het doen geweest zijn als de UEFA-Cupmatch wél had plaatsgevonden? "Euh, dan zou ik nu in bed liggen. (lacht De dag van de match kruipen we 's middags altijd even onder de wol. We hebben vandaag (donderdag) nog training gehad. Ook vrijdag en zaterdag staan er oefensessies op het programma. Gelukkig hebben ze de match niet op zondagmiddag om 13 uur geplaatst. Daar was sprake van, maar ik haat het om dan te spelen. Van mij mogen ze alle clubs verplichten om op zaterdagavond te spelen. Moeskroen wordt in ieder geval geen makkelijke opdracht. Zij hebben nog geen enkel puntje en willen daar zo snel mogelijk verandering in brengen. Nu, we hebben een mooie thuisreputatie, wonnen tegen GBA en RWDM. Die lijn moeten we doortrekken."

Walem
Afgelopen weekeinde tegen STVV liep het niet echt vlot bij de Rouches. "Het blijft vaak zoeken en tasten," aldus Meyssen. "Ook omdat we toch weer een aantal spelers moeten inpassen. Ook voor mezelf is het nog wennen. Vorig seizoen kon ik het heel goed vinden met Prosinecki, zowel op als naast het veld. Hij zorgde voor de nodige rust op het middenveld, liet mij en Ernst de ruimte om erin te duiken. Johan Walem neemt zelf meer plaats in, komt de bal ook ophalen. We moeten mekaar nog beter aanvoelen, maar dat komt wel. Zoiets heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Deze ploeg moet nog groeien. Anderzijds beseffen we dat we resultaten moeten halen. We hadden aan het begin van het seizoen de ambitie om de kloof met Anderlecht en Brugge te dichten. Wel, Brugge loopt al 4 punten uit op ons. We moeten ze proberen bij te benen."

Marseille
Toch zal het moeilijk worden voor de Rouches om een echte topploeg uit te bouwen als elk jaar opnieuw zoveel spelers Luik verlaten en nieuwe jongens ingepast moeten worden. "Ik had ook niet verwacht dat er zoveel zouden vertrekken. We zouden het team van vorig seizoen proberen bijeen te houden en te versterken waar nodig. Maar uiteindelijk lukte dat niet. Of ik naar Marseille zou gaan als ze me vroegen? Neen, want ik vind Marseille een gevaarlijke club. De spelers maken er ruzie onder mekaar en de supporters laten je niet met rust. De meesten kiezen voor het buitenland omdat daar meer geld valt te verdienen. Zo daalt het niveau van onze competitie. Misschien moet er iets veranderd worden aan het belastingssysteem. In bepaalde landen moeten voetballers minder bijdragen betalen. Dan zouden de betere spelers ook in België blijven, maar er zou waarschijnlijk kritiek op komen van de andere burgers. Nu, ik heb het zo slecht nog niet in Luik."

Ambitie
Sommigen fronsten de wenkbrauwen toen Standard de Limburgse middenvelder binnenhaalde. Maar afgelopen seizoen bewees Meyssen zijn plaatsje zeker te verdienen in de selectie van Preud'homme. "Ik heb ook gehoord dat sommigen verbaasd waren dat een topclub als Standard mij wilde hebben, maar heb er niet wakker van gelegen. Ik heb altijd de ambitie gehad om zo hoog mogelijk te geraken. En hoe je het ook draait of keert: het is makkelijker om goed te spelen met sterke voetballers om je heen. Spijtig dat ik pas op mijn 29ste bij Standard ben beland. Was ik hier vroeger toegekomen, dan had mijn carrière er waarschijnlijk helemaal anders uit gezien."