Spurtbom Ato Boldon positief bevonden op efedrine

MELBOURNE -

Ato Boldon, de sprinter uit Trinidad en Tobago, is positief bevonden op efedrine, een verboden stimulerende stof, tijdens een atletiekmeeting in mei in de Verenigde Staten in Walnut. Dat deelde de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) zaterdag in Melbourne mee. De zilveren medaillewinnaar van de Spelen in Sydney wordt niet geschorst, maar komt ervan af met een waarschuwing.

BELGA

De secretaris-generaal van de IAAF, Istvan Gyulai, bevestigde de positieve controle van de 27-jarige Boldon tijdens een persconferentie in de Australische stad, waar zondag de Grand Prix-finale plaatsvindt. Boldon zou er ook van de partij zijn, maar hij neemt uiteindelijk niet deel. In Walnut zette de eilandbewoner met 20.76 overigens zijn beste seizoensprestatie neer.

Gyulai benadrukte dat "Boldon geen schorsing moet uitzitten, omdat een positieve efedrine-controle enkel een diskwalificatie op de bewuste meeting en een waarschuwing tot gevolg heeft." Gyulai weigerde de atleet te bekritiseren, hij trok eerder van leer tegen het gebrek aan duidelijkheid van de etiketten op voedings- en medische substanties: "Sommige middelen zijn niet duidelijk geëtiketteerd. Daarom doet de IAAF een oproep naar de atleten om op te letten met supplementen en ze meermaals te verifiëren."

Vorige week werd Boldon slechts 5de op de 100 m in de Goodwill Games in Brisbane, en gaf hij nog forfait voor de 200 m omwille van een blessure. De wereldkampioen op de dubbele hectometer van 1997 moest ook al verzaken aan de 200 m op het WK in Edmonton begin augustus wegens een rugblessure, nadat hij er 4de was geworden op de 100 m. Boldon, in zijn carrière al goed voor drie bronzen Olympische medailles en één zilveren, traint onder de hoede van John Smith samen met de Amerikaan Maurice Green, drievoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 100 m. Efedrine is een stimulerend middel, dat in bepaalde geneesmiddelen zit die hoest en verkoudheden behandelen.