Europa zit zeker (nog) niet in recessie

Het bnp (bruto nationaal produkt) van zowel de eurozone als de gehele Europese Unie groeiden in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,1 procent. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de EU, donderdag meegedeeld. Dat betekent concreet dat Europa niet officeel in een recessie kan zitten vermits daarvoor twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei nodig zijn.

BELGA

Al een tijdje is er onder economische voorspellers een discussie over de vraag of er nu een recessie is. Zij gaan er dan van uit dat zowel in het tweede als in het lopende derde kwartaal van 2001 de economie krimpt.

In haar jongste rapport geeft Eurostat geen cijfers voor individuele lidstaten. Voor de Unie in haar geheel en voor de eurozone is er wel (relatief) goed nieuws. Met een groei van 0,1 procent in het tweede kwartaal blijkt wel dat de conjunctuur er sinds het tweede kwartaal van 2000 gestaag op achteruit gaat.

Tussen april en juni van dit jaar werd de economie vooral ondersteund door de consumptie door de gezinnen. De investeringen gingen er op achteruit. Ook de export en de import daalden. Opgedeeld naar sectoren kenden enkel de diensten een groei.

Volgens Eurostat bleef de economie in de VS stabiel in het tweede kwartaal en was er in Japan een achteruitgang met 0,8 procent.