Amerikaanse handel komt langzaam op gang

In de VS wordt de handel in obligaties donderdag hervat en de Chicago Board of Trade en de Chicago Mercantile Exchange, waar futures worden verhandeld, gaan waarschijnlijk donderdag ook weer aan het werk.

BELGA

BR>

Banken, verzekeraars en financiële dienstverleners die kantoren hadden in het World Trade Center zijn druk bezig elders nieuwe computerbanken op te zetten en nieuwe kantoorruimtes te huren om maandag en mogelijk al vrijdag de handel aan de New Yorkse aandelenbeurzen te kunnen hervatten.

De New York Stock Exchange, Nasdaq Stock Market en andere markten die dinsdagmorgen sloten hebben aangekondigd maandag weer volledig operationeel te zijn. Het is niet bekend wanneer het werk hervat wordt aan de New York Mercantile Exchange, waar in energie en edele metalen wordt gehandeld. Deze bevindt zich nabij het WTC in een complex dat bekend staat als het World Financial Center.

Door de aanval zijn veel elektriciteits- en telefoonverbindingen vernietigd in de financiële wijk van Manhattan en het zou tot maandag kunnen duren voordat de schade is hersteld.

De meeste grote bedrijven hebben dubbele computernetwerken en slaan hun gegevens op buiten Manhattan, waardoor herstel mogelijk wordt, zei Dan Burke, analist van Gomez Advisors. Veel van die kantoren zijn in het nabijgelegen New Jersey of elders in het land gevestigd. "Op een alternatieve locatie kan men snel weer aan het werk", aldus Burke.

Kleinere bedrijven die geen extra computers hebben komen in de problemen. Hun papieren archief is het door instorten van het WTC verloren en de mensen die de handel van maandag en de dagen daarvoor nog uit hun hoofd weten, zijn dood of gewond, aldus John Jackson van het bedrijf Comdisco, dat na de aanslag op het WTC veel bedrijven bijstond bij het herstellen van netwerken en computers. "Er zijn zeer veel gegevens verloren gegaan, alles vanaf de laatste backup is kwijt."