Vijfduizend doden en vermisten geteld

Het aantal doden en vermisten na de vliegtuigaanslagen op het World Trade Center en het Pentagon is donderdag gestegen tot 4.953.

APNED

Met de omgekomen bemanningsleden en passagiers van het bij Pittsburgh neergestorte vliegtuig komt het waarschijnlijke aantal slachtoffers van de aanslagen van dinsdag daarmee boven de vijfduizend uit. Burgemeester Rudolph Giuliani van New York verklaarde donderdag dat er in zijn stad 4.763 mensen als vermist zijn opgegeven. Inmiddels zijn 94 lijken uit het puin van de Twin Towers van het New-Yorkse WTC geborgen, aldus Giuliani. In Washington, waar de hoop op overlevenden is opgegeven, zijn volgens de laatste schattingen 126 werknemers van het Pentagon en 64 passagiers en bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig omgekomen. Ongeveer zeventig slachtoffers zijn daar reeds geborgen. In de twee vliegtuigen die het World Trade Center invlogen en het vliegtuig dat neerstortte in de buurt van Pittsburgh zaten 202 passagiers en bemanningsleden, die allen zijn gestorven. Het aantal omgekomen New-Yorkse brandweerlieden en politieagenten wordt geschat op circa 360.

Giuliani verklaarde dat zijn stad circa 30.000 lijkzakken ter beschikking staan, behalve voor complete stoffelijke overschotten ook voor losse menselijke resten. Een chirurg zei dat er gedurende de hele nacht een gestage stroom aan 'body-bags' uit het rampgebied kon worden waargenomen, met daarin lichamen of lichaamsdelen. Medewerkers van Giuliani stellen aan de hand van telefonische informatie lijsten op van vermisten en verstrekken families de namen van mensen in de ziekenhuizen. Op twee websites staan de namen vermeld van duizenden mensen die woonden of werkten in de buurt van de rampplek, met een oproep aan het publiek om namen van overlevenden door te geven, met vermelding van de toestand waarin dezen zich bevinden. Ook de overheid telt haar vermisten. Tweehonderd van de ambtenaren die in de ingestorte torens werkten worden vermist, zei gouverneur George Pataki. De firma Morgan Stanley, de grootste huurder met 3.500 werknemers verdeeld over twintig verdiepingen in beide torens, meldde dat het overgrote deel van hen zich in veiligheid heeft kunnen brengen.