Passagiers vlucht 93 verhinderden catastrofe

Passagiers van vlucht 93 van United Airlines, het vierde gekaapte vliegtuig dat dinsdag in de Verenigde Staten is neergestort, hebben de plannen van de kapers proberen te dwarsbomen. Dat blijkt uit diverse gsm-gesprekken die passagiers en crewleden met hun familieleden hebben gevoerd vooraleer de Boeing 757 zich in een korenveld nabij Pittsburgh, Pennsylvania boorde.

BELGA

Met de dood voor ogen hadden sommige passagiers nog de moed om de confrontatie met de kapers aan te gaan en te proberen het vliegtuig, dat koers had gezet richting Washington en vermoedelijk richting het Witte Huis, vroeger te laten neerstorten. Door deze daad is de vierde aanslag minder verwoestend geweest dan de terroristen hadden gepland.

De Boeing 757 steeg dinsdag om 14.01 uur Belgische tijd op in Newark, in New Jersey. 38 passagiers en 7 bemanningsleden maakten zich op voor een vlucht van enkele uren met eindbestemming San Francisco, Californië. Negentig minuten later mertken de grondverkeersleiders echter op dat het vliegtuig een halve draai maakte en koers zette richting Washington. Later hoorden ze herhaaldelijk vanuit de cockpit roepen: "Ga hier weg". Dan werd het contact verbroken.

Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN sprak iemand kort daarna de passagiers toe. "Hier uw boordcommandant, er bevindt zich een bom aan boord. Blijf zitten. Wij gehoorzamen hun eisen en keren terug naar de luchthaven", zou het in gebroken Engels hebben geklonken.

Enkele passagiers slaagden erin via hun mobiele telefoons familieleden te bereiken. De 31-jarige Jeremy Glick, meldde zijn vrouw dat het vliegtuig door drie mannen, vermoedelijk uit het Midden-Oosten, het vliegtuig hadden overmeesterd. Hij vermeldde daarbij de messen die de daders bij zich hadden en een rode doos, volgens hem een bom.

De kapers, die allen een rode band in het haar droegen, verplichtten de passagiers en de bemanning daarop zich naar het achterste gedeelte van het vliegtuig te begeven. Toen de vrouw van Glick nog net kon melden dat zich in het World Trade Center een aanslag met een vliegtuig had voorgedaan, besefte Jeremy Glick dat het de kapers menens is. Op dat ogenblik zou hij met nog enkele andere passagiers besloten hebben actie te ondernemen.

"Ze zouden geprobeerd hebben om de kapers van hun plannen te doen afzien, terwijl ze wisten dat hun poging tot hun onmiddellijke dood kon leiden", zo heeft Douglas Hurwitt, de schoonbroer van Glick, aan de Washington Post gemeld.

Een Californische zakenman, Thomas Burnett (38), belde vier keer naar huis tijdens de dramatische minuten voor de crash. Hij zou aan zijn vrouw Deena hebben gezegd dat de kapers ermee dreigden een passagier te doden en dat hij met andere mannen zou proberen iets te ondernemen.

De Boeing 757 voerde daarop nog enkele verrassende manoeuvres uit. Om 16.03 uur Belgische tijd verloren de luchtradars zijn spoor en om 16.29 stortte het toestel neer in een korenveld nabij Pittsburgh. Volgens de Amerikaanse autoriteiten hadden de terroristen de bedoeling om het Witte Huis te treffen. Dankzij de acties van passagiers is het nooit zover kunnen komen en is de tragedie niet nog groter dan ze nu al is.

Verder wordt vermoed dat in alle vier de gekaapt toestellen uiterst brutaal tegen de bemanning en de passagiers is opgetreden. Een airhostess zou in een telefoontje naar huis hebben laten weten dat de drie kapers op vlucht 93 haar messteken hebben toegediend. Een airhostess die in de crash op het World Trade Centre het leven liet, meldde voor de crash ook dat ze zwaar werd verwond door de terroristen.