Niet alleen Amerikanen omgekomen bij aanslagen

Het waren niet alleen Amerikanen die omkwamen in het World Trade Center in New York. Honderden en mogelijk duizenden buitenlanders die werkten in de twee torens worden vermist en hun families over de wereld vrezen het ergste.

APNED

Een Ier die uit het gebouw wist te ontvluchten, ontdekte tot zijn smart dat zijn zuster en haar dochtertje in een van de gekaapte toestellen zaten die zich in de torens boorden. Een Chinese vrouw wist met moeite uit een van de gebouwen te komen en zag haar kantoor "smelten als chocolade". Maar bijna overal hoopt men alleen maar op nieuws, al lijken de details nog zo onbelangrijk.

Net zoals het totale aantal slachtoffers niet bekend is, weet men weinig over de aantallen buitenlandse doden. Maar langzaamaan wordt uit meldingen van diverse regeringen duidelijk dat het aantal in de honderden zou kunnen lopen, waarbij Japan zegt zo'n honderd mensen inclusief toeristen te missen die in New York werkten.

Er waren 31 Japanse bedrijven met kantoren in de torens en 22 mensen die daar werkten zijn nog weg. "Wij werken rond de klok", zei woordvoerder Yoshinori Ide van de Fuji Bank, die twaalf mensen mist. Overlevenden en anderen lopen ziekenhuizen af op zoek naar collega's, die vooral op de 79ste tot de 81ste verdieping werkten van de tweede toren.

Het aantal Britse slachtoffers is waarschijnlijk nog groter. Adviseur Alistair Campbell van premier Tony Blair zei dat "duidelijk wordt dat er waarschijnlijk honderden Britten zijn omgekomen". Dat is veel meer dan bij aanslagen van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en de bomaanslag op de Boeing van Pan Am die op het Schotse Lockerbie neerkwam.

Het rampenbureau van de nationale recherche, Scotland Yard, heeft honderden telefoontjes van Britten en in Groot-Brittannië wonende Amerikanen gehad en reeds contact gehad met de families van een groot deel van de mensen wier dood bevestigd is, zei minister van buitenlandse zaken Jack Straw. Hij zei dat het "niet aannemelijk is dat het aantal slachtoffers lager zal liggen dan enkele honderden". De 46-jarige Sun Lingling, distributeur van de krant China Daily in Noord-Amerika, zei in een gesprek met haar krant dat zij 33 verdiepingen naar beneden was gelopen en van buiten op straat zag hoe het gebouw waar zij acht jaar werkte "als een groot stuk chocolade smolt". "Ik dacht aan mijn vrienden die bij Morgan Stanley werken en die ik ken van de nabijgelegen sportschool. Ik wist dat overleven voor hen bijna onmogelijk was."

Het grootste deel van de 27 vermiste Zuid-Koreanen werkte voor bedrijven in de torens, maar in het toestel van United Airlines dat in Boston was gekaapt zat de 37-jarige Kim Ji-soo, als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Boston, samen met haar Amerikaanse echtgenoot en haar dochtertje.

Negen Australiërs zijn dood en 85 worden er vermist. Maar minister van defensie Peter Reith zei ervan uit te gaan dat het dodental zal stijgen. De Australische zwemkampioen Ian Thorpe ontkwam op het nippertje aan de dood. Hij stond op het punt naar het World Trade Center te gaan toen hij van de ramp hoorde, aldus zijn manager Frank Turner.

De Fillipijnse journaliste Cookie Micaller zei dat haar zuster Cynthia Wilson, die Amerikaanse was geworden, zich op de 79ste verdieping van een van de torens bevond en met een mobiele telefoon een oom belde voor het gebouw instortte. "Bid voor ons alsjeblieft. Wij hebben je gebed hard nodig", waren haar laatste woorden. Het gesprek werd verbroken en vijf minuten laten zakte het gebouw in een wolk van stof ineen, aldus Micaller.

Het Mexicaanse staatspersbureau Notimex meldde dat van de honderd tot honderdvijftig Mexicanen die in het WTC werkten er nog twaalf worden vermist.