NAVO zamelt in Macedonië meer dan 2200 wapens in

De NAVO-troepen hebben in Macedonië meer dan 2200 wapens van etnisch Albanese rebellen ingezameld. Daarmee is de tweede fase van de operatie 'Essential Harvest' (Noodzakelijke Oogst) afgesloten. Dat heeft NAVO-woordvoerder Mark Laity donderdag in Skopje bekendgemaakt.

BELGA

De commandant van de vredestroepen, generaal Gunnar Lange, heeft het nu bereikte resultaat van de inzameling aan de Macedonische president Trajkovski doorgegeven.

De regering in Macedonië heeft toegezegd zich over enkele grondwetswijzigingen te zullen buigen als tweederde van de beoogde 3300 wapens is ingeleverd. Dat aantal is nu bereikt. De wijzigingen geven de Albanese bevolkingsgroep in Macedonië meer rechten.

Het Macedonische leger maakte donderdag melding van een nieuwe aanval van etnisch Albanese rebellen aan de grens met Kosovo. De verzetsstrijders zouden hebben geprobeerd de grens over te komen. Na een vuurgevecht met de grenstroepen zouden ze zich hebben teruggetrokken. Bijzonderheden over doden en gewonden zijn niet bekend.