Clinton wees aanval op Bin Laden af

In de laatste weken van zijn presidentschap heeft Bill Clinton na informatie van Amerikaanse veiligheidsdiensten over de verblijfplaats van Osama bin Laden overwogen een militaire aanval op hem te laten uitvoeren, maar uiteindelijk besloten het niet te doen. De regering-Clinton was bang voor grote bijkomende schade en vreesde ook dat de informatie over de verblijfplaats van de hoofdverdachte van de aanslagen in Washington en New York niet lang genoeg actueel zou blijven omdat Bin Laden nooit lang op een plek verblijft.

APNED

Ondanks dat Sandy Berger, Clintons adviseur voor nationale veiligheid, woensdag ontkende dat de informatie in december 'hard' genoeg was om een aanval uit te voeren, spreken Amerikaanse overheidsfunctionarissen van een gemiste kans. In 1998 voerde de regering-Clinton na de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika overigens wel een aanval uit op Bin Laden. De VS schoten zeventig Tomahawk kruisraketten af op trainingskampen en mogelijke verblijfplaatsen van Bin Laden, maar deze bleef ongedeerd. Wel werden bij de aanval naar schatting twintig aanhangers van hem gedood.

Dat er binnenkort een nieuwe vergeldingsaanval op Bin Laden zal worden uitgevoerd staat vrijwel vast. Hoewel in het onderzoek naar de aanslagen van dinsdag ook andere mogelijke daders betrokken worden, komt Bin Laden volgens de Amerikaanse FBI steeds sterker naar voren als de organisator van de terroristische aanslagen in New York en Washington. Minister van defensie Donald Rumsfeldt lijkt Amerikaanse militairen intussen voor te bereiden op een militaire actie. In een videoboodschap gericht aan het leger zei hij woensdag dat de taak om "deze verschrikkelijke vijanden te verslaan nu aan jullie is."

Een zegsman van het Witte Huis zei woensdag dat president George Bush persoonlijk het liefst zo snel mogelijk wil terugslaan. Maar Robert Gates, directeur van de CIA tijdens de regering van Bush senior, zegt dat het zeer moeilijk zal blijken te zijn om Bin Laden te lokaliseren. Gates trok vergelijkingen met het vinden van Saddam Hussein tijdens de Golfoorlog, wat niet gelukt is, en de enorme moeite die de VS hadden om de voormalige Panamese leider, generaal Manuel Noriega, te vinden en aan te houden.

Negen van de tien Amerikanen zijn voorstander van een snelle vergeldingsaanval, twee op de drie maakt het niet uit als door ook burgerslachtoffers bij vallen.