Rusland en NAVO samen tegen terrorisme

De NAVO en Rusland hebben donderdag aangekondigd nauwer te gaan samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. De toenadering is het directe gevolg van de bloedige aanslagen dinsdag in New York en Washington.

BELGA

"De NAVO en Rusland gaan nauwer samenwerken in het kader van de stichtingsakte uit 1997 (waarin de relatie tussen de alliantie en Moskou is vastgelegd, nvdr) om deze gesel het hoofd te bieden", zo luidde donderdag een gemeenschappelijke verklaring na afloop van een buitengewone vergadering van de Russische ambassadeur en zijn NAVO-collega's.

De NAVO en Rusland "drukken hun woede en verontwaardiging uit over deze barbaarse misdaden tegen het Amerikaanse volk", vervolgt de tekst, die in herinnering brengt dat Rusland en de andere geallieerde landen ook al het slachtoffer werden van terroristische aanslagen. "De omvang en de gruwel van de aanval op 11 september is zonder weerga in de moderne geschiedenis", zo luidt het.

"De NAVO en Rusland zijn verenigd in hun doelstelling om de verantwoordelijken voor dergelijke onmenselijke daden niet ongestraft te laten". De tekst roept de internationale gemeenschap op eensgezind te strijd tegen het terrorisme aan te vatten.

Woensdagavond besliste de NAVO voor het eerst in zijn geschiedenis artikel 5 uit het stichtingsverdrag van de alliantie toe te passen. Dat artikel bepaalt dat een aanval op een lidstaat er een is op de hele alliantie en dat de andere lidstaten in zo'n geval solidair moeten zijn. Op die manier ligt de weg open voor geallieerde steun bij een eventuele vergeldingsactie van het Amerikaanse leger.