Powell wil snelle ontmoeting Peres-Arafat

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft woensdagavond getelefoneerd met de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse leider Yasser Arafat. Arafat stemde in met het voorstel van Powell dat er zo snel mogelijk een gesprek met de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres moet komen, aldus Erekat. Een datum is echter nog niet afgesproken. Eerder deze week was er ook al vooroverleg, maar men kon het toen niet eens worden over een plaats voor de ontmoeting. Woensdag maakten Israëlische tanks en bulldozers in het ook op de Westoever gelegen Jenin al een hoofdbureau van de Palestijnse politie en twee huizen met de grond gelijk. Hierbij kwamen zeven Palestijnen om het leven. Woensdagavond werd op de Westoever een Israëlische vrouw doodgeschoten door Palestijnen, aldus het Israëlische leger.

APNED

Het Israëlische leger bevestigde niet direct dat het Jericho was binnengetrokken.

Erekat beschuldigde Israël ervan de tragedie die zich in de Verenigde Staten heeft afgespeeld aan te grijpen om de strijd tegen de Palestijnen op te voeren. "Ze weten dat de wereld zijn aandacht ergens anders op richt. Er is niets gebeurd wat deze actie zou hebben kunnen uitlokken."

Bij het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein Sultan, ten noorden van Jericho, hield zich volgens Erekat een groot aantal Israëlische soldaten op en in de omgeving van het vluchtelingenkamp Aqbat Jaber aan de zuidkant van de stad waren rook en een oranje gloed te zien.

Het voornaamste mogelijke doelwit van het leger in Jericho is een oude legerbasis die in gebruik is als politiebureau en gevangenis. Ook de Palestijnse veiligheidschef op de Westoever, Jibril Rajoub, heeft een kantoor in Jericho.