Overlevenden tellen om dodental te schatten

Na de aanslag op het World Trade Center in New York worden zoveel mensen vermist dat de autoriteiten hun inspanningen richten op het aanleggen van een lijst van overlevenden om aan de hand daarvan tot een enigszins accurate schatting van het dodental te kunnen komen.

APNED

"De beste schatting die we kunnen maken is dat er in elke toren enkele duizenden mensen zijn achtergebleven", zei burgemeester Rudolph Giuliani woensdag. Hij bevestigde dat de stad de federale autoriteiten om 6.000 lijkzakken heeft gevraagd.

Omdat het reddingswerk zeer moeizaam verloopt waren er woensdag niet meer dan 82 doden bevestigd.

Luchtvaartfunctionarissen zeiden dat de twee vliegtuigen waarmee de aanslag is gepleegd 157 mensen aan boord hadden. Giuliani zei dat 202 brandweerlieden en 57 politieagenten worden vermist, alsmede het hoofd van de veiligheidsdienst van het World Trade Center. Aan boord van het gekaapte vliegtuig dat in Pennsylvania is neergestort bevonden zich 45 personen. Militaire woordvoerders in Washington zeiden dat na de aanslag op het Pentagon ongeveer 150 personen - merendeels militairen - worden vermist. Het vliegtuig dat zich op het gebouw stortte had 64 inzittenden.

Medewerkers van Giuliani stellen aan de hand van telefonische informatie lijsten op van vermisten en verstrekken families de namen van mensen in de ziekenhuizen. Op twee web sites staan de namen vermeld van duizenden mensen die woonden of werkten in de buurt van de rampplek, met een oproep aan het publiek om namen van overlevenden door te geven, met vermelding van de toestand waarin dezen zich bevinden.

Ook de overheid telt haar vermisten. In de ingestorte torens werkten een kleine 200 ambtenaren en meer dan 3.000 medewerkers van de havendienst van New York en New Jersey. De firma Morgan Stanley, de grootste huurder met 3.500 werknemers verdeeld over twintig verdiepingen in beide torens, meldde dat het overgrote deel van hen zich in veiligheid heeft kunnen brengen.