Reddingswerken verlopen moeizaam

Duizenden reddingswerkers waren in een nachtelijk New York onder het licht van schijnwerpers uiterst voorzichtig op zoek naar overlevenden onder de resten van het World Trade Center. De kans dat er nog mensen levend worden gevonden slinkt met het uur. Steeds meer lijken worden geborgen.

GPD

Burgemeester Giuliani van New York bevestigde dat de stad 6.000 lijkzakken zijn aangevraagd bij de regering. Maar gevreesd wordt dat uiteindelijk het aantal doden veel hoger zal liggen. De toch al uiterst moeizame en gecompliceerde reddingswerkzaamheden werden nog bemoeilijkt doordat enkele gebouwen rond het handelscentrum instortten.

Terwijl Amerika rouwt om het snel stijgende aantal dodelijke slachtoffers van de terroristische aanslagen, worden de inspanningen om de daders te pakken steeds meer opgevoerd. President George W. Bush en zijn minister van buitenlandse zaken Colin Powell hebben de terreuraanslagen officieel een daad van oorlog genoemd. Dat betekent dat de VS tot grootscheepse militaire actie kan overgaan tegen groeperingen en landen die verantwoordelijk zijn voor de terreur. Bush krijgt daarbij de onvoorwaardelijke steun van de Navo-landen, ook Rusland heeft coöperatie toegezegd bij de strijd tegen het internationale terrorisme. Powell zei dat de VS niet onmiddellijk tot militaire actie zullen overgaan, maar wel 'op korte termijn'.

Na afloop van een zitting van de Nationale Veiligheidsraad zei Bush gisteravond: "Wij hebben te maken met een andere vijand dan wij gewend zijn. Hij hult zich in schaduwen en heeft geen respect voor mensenlevens. Maar hij kan niet eeuwig vluchten". Later maakte het Witte Huis officieel bekend dat het gekaapte passagiersvliegtuig dat zich in het Pentagon boorde, bedoeld was voor het Witte Huis. Het toestel dat nabij Somerset neerstortte, was, aldus het Witte Huis, bedoeld voor een aanval op Air Force One, het presidentiële vliegtuig.