Aardobservatiesatellieten tonen de verwoestingen

Krachtige aardobservatiesatellieten hebben pakkende foto's gemaakt van de verwoestende aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington.

BELGA

Ondertussen staat het nut van peperdure en hoogtechnologische spionagesatellieten in de opgelaaide discussie rond het vermeende falen van de Amerikaanse inlichtingendiensten in het vermijden van de bloedige terreur in de VS mee ter discussie.

De VS beschikken over een vloot spionagesatellieten van diverse pluimage. Voor het vergaren van inlichtingen met betrekking tot terrorisme komen de kunstmanen van het NRO (National Reconaissance Office) en de NSA (National Security Agency) in aanmerking. Het NRO, dat toevallig zaterdag nog een geheime satelliet lanceerde, ontwerpt, bouwt en baat de vloot Amerikaanse spionagesatellieten uit. De NSA neemt het voortouw in het breken van codes en afluisteren. Het agentschap vergaart inlichtingen in het buitenland en is expert in "Signals Intelligence".

In het bijzonder dienen ELINT-satellieten voor het afluisteren van de communicatie van terreurgroeperingen. Doch volgens de site space.com zijn dergelijke kunstmanen niet nuttig. Terroristen vermijden immers radiocontact.

Tegenover de site benadrukte specialist Robert Steele onomwonden dat te veel afhankelijk zijn van satellieten niet raadzaam is. "De hele Amerikaanse gemeenschap van inlichtingenverzamelaars, met inbegrip van de dure satellieten, is machteloos tegen een vijand die beveiliging bij zijn operaties hanteert. "Indien zij (de terroristen) geen telefoon en geen computer gebruiken, en indien zij al hun zaken recht in het aangezicht met enkelvoudige personen regelen, kan de bestaande spionage-infrastructuur generlei dit soort gecoordineerde aanvallen anticiperen".

Niettemin hebben de satellieten van het NRO en de NSA in de nasleep van de terreurgolf van dinsdag nieuwe taken gekregen, teneinde de aanslagen beter in kaart te brengen.

Jeffrey Richelson, een andere deskundige, zei te vermoeden dat aardobservatiesatellieten, die foto's maken van plaatsen op het aardoppervlak, wellicht in alarmfase rood staan en nieuwe opdrachten hebben gekregen. Bijvoorbeeld om Afghanistan af te tasten waar Osama bin Laden zou verblijven.

Toch waarschuwde Richelson ervoor dat ook dergelijke satellieten slechts een beperkte hoeveelheid informatie kunnen vergaren. Het is immers extreem moeilijk om zichtbare tekenen op te vangen van wat terroristen plannen te doen. En zelfs geld ertegenaan gooien, gaat niet noodzakelijk helpen, vertrouwde Richelson space.com toe. Satellieten kunnen wel nuttig zijn voor het bepalen van de vergeldingsstrategie, voegde de deskundige er onmiddellijk aan toe.