Bestaande controle op Zaventem verscherpt

Sinds de aanslagen op de Verenigde Staten werd een aantal bestaande veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Zaventem verscherpt. Dat vernam BELGA donderdag van woordvoerder Paul De Backer van BIAC, de uitbater van de luchthaven van Zaventem. Eerder al werd na een audit van de luchthaven geïnvesteerd in verscheidene maatregelen om de veiligheid te verbeteren.

BELGA

"Onmiddellijk na de aanslagen in de Verenigde Staten hebben we een aantal van de bestaande maatregelen verscherpt", stelt De Backer. Zo worden bijvoorbeeld de passagiers dubbel gescreend op hun handbagage: eerst door middel van detectoren en nadien wordt die bagage nog eens manueel doorzocht, legt de woordvoerder uit.

Over andere maatregelen wil De Backer "omwille van de veiligheid en in het belang van iedereen" geen specifieke details kwijt. Ook over het in beslag nemen van voorwerpen die mogelijk als wapen in de brede zin van het woord kunnen dienen, geldt hetzelfde. "De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij diegene die de controle uitvoert", aldus De Backer. "De regel op het vlak van toegelaten wapendracht is dat het voorwerp dat in beslag wordt genomen, aan de boordcommandant wordt gegeven. Die geeft het wapen, eens ter plaatse aangekomen, terug aan de eigenaar", legt De Backer uit.

Volgens resultaten van een audit naar de beveiliging op de luchthaven van Zaventem, die eind juli werden bekendgemaakt, scoorde Brussel-Nationaal over het algemeen aanvaardbaar, maar bestonden er zwakheden. Om daaraan tegemoet te komen, trof BIAC al een aantal maatregelen.

Als eerste maatregel trekt BIAC in 2001 en 2002 respectievelijk 20 en 40 miljoen frank uit om de controle op de toegang van personen en voertuigen tot het tarmac te verbeteren. Ook worden patrouilles rond het volledige domein van de luchthaven ingelegd. Dat laatste kost de luchthavenexploitant jaarlijks 40 miljoen frank, aldus nog De Backer.