Verdediging Erdal in beroep tegen beslissing raadkamer

De verdediging tekent beroep aan tegen de beslissing van de Brusselse raadkamer om DHKPC-militante Fehriye Erdal op grond van de anti-terrorismewet in Belgie te vervolgen voor de moordaanslag op de Turkse industrieel Ozdemir Sabanci. Zo heeft meester Bekaert, raadsman van Fehriye Erdal donderdag bevestigd.

BELGA

De advocaat is zeer verbaasd dat de raadkamer met haar beschikking lijnrecht ingaat tegen de belissing van de regering betreffende zijn cliënte. "De regering besliste Erdal niet uit te leveren onder meer omdat het Europees-antiterrorismeverdrag in deze zaak niet van toepassing is." "Deze beslissing werd onder meer gesteund op een advies van de procureur-generaal, van de minister van Justitie en een geheim advies van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling", aldus Bekaert.

Tijdens de zitting van de raadkamer donderdagmorgen manifesteerden een 60-tal DHKPC-aanhangers op de trappen van het justitiepaleis. Ze scandeerden in het Frans en het Turks leuzen als "De vrijheid voor Fehriye" en droegen rode vlaggen en spandoeken. De federale politie, die talrijk aanwezig was, keek nauwlettend toe maar liet begaan. Toen een delegatie van de extreem-linkse beweging naar de raadkamer wilde trekken, werden ze met zachte dwang door de ordediensten teruggestuurd.

Een woordvoerder van het DHKPC kondigde aan dat nog meer legale acties zullen volgen zoals hongerstakingen, zitacties en betogingen "want we laten onze Fehriye nooit vallen".