Leger Israël trekt Jericho binnen

Het Israëlische leger is donderdag in alle vroegte de stad Jericho op de Westoever binnengetrokken. Dat hebben getuigen gemeld. Volgens inwoners zijn twaalf Israëlische tanks de stad binnengereden. Via luisdprekers van moskeeën werd de bevolking opgeroepen de stad te verdedigen tegen het Israëlische leger.

APNED

Woensdag maakten Israëlische tanks en bulldozers in het ook op de Westoever gelegen Jenin al een hoofdbureau van de Palestijnse politie en twee huizen met de grond gelijk. Hierbij kwamen zeven Palestijnen om het leven.

Het Israëlische leger bevestigde niet direct dat het Jericho was binnengetrokken. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat, die in Jericho woont, zei van de politie te hebben gehoord dat 22 tanks en drie bulldozers de stad waren ingetrokken. Bij het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein Sultan, ten noorden van Jericho, hield zich volgens Erekat een groot aantal Israëlische soldaten op.

Erekat beschuldigde Israël ervan de tragedie die zich in de Verenigde Staten heeft afgespeeld aan te grijpen om de strijd tegen de Palestijnen op te voeren. "Ze weten dat de wereld zijn aandacht ergens anders op richt. Er is niets gebeurd wat deze actie zou hebben kunnen uitlokken."

In de omgeving van het vluchtelingenkamp Aqbat Jaber aan de zuidkant van de stad waren rook en een oranje gloed te zien. Het voornaamste mogelijke doelwit van het leger in Jericho is een oude legerbasis die in gebruik is als politiebureau en gevangenis. Ook de Palestijnse veiligheidschef op de Westoever, Jibril Rajoub, een kantoor in Jericho.

Aangeboden door onze partners