Indoor Vlaanderen Gent: deelname Ottey in gedrang

GENT -

De deelname van de Jamaicaanse supervedette Merlene Ottey aan de 60 m op de Energizer Indoor Vlaanderen, vrijdagavond in Gent, is in het gedrang gekomen, meldden de organisatoren donderdag op een persconferentie.

BELGA

De 8-voudige Olympische medaillewinnares blesseerde zich woensdag tijdens een training in Slovenië aan het hielbeen. De bijna 41-jarige atlete kreeg diezelfde avond nog een inspuiting en schatte haar kansen op deelname toen op nauwelijks 50 procent. Ottey landde donderdagavond evenwel in Brussel en beslist vrijdagmorgen over haar aantreden.

Gent mag zich desalniettemin opmaken voor een paar spektakelstukken. Enkele atleten gaan in Gent op recordjacht. De belangrijkste poging daartoe zal van de Marokkaan Hicham El Guerrouj komen. De atleet bleek in Sydney verrassend een kwartseconde te traag voor het goud op de 1.500 m en wil in Gent met een topprestatie die nare ervaring uit zijn geheugen wissen. El Guerrouj kondigde aan dat hij in de Topsporthal Vlaanderen jacht zal maken op het wereldrecord op de 2 mijl. Een ongewone afstand is dat, eentje die praktisch nooit gelopen wordt en door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) ook niet als officieel wordt erkend. Het record, 8:09.66, staat sinds 20 februari 2000 op naam van de Ethiopiër Haile Mekkonen. Hicham El Guerrouj zal de afstand voor het eerst in zijn carrière lopen en hoopt dan ook op de steun van het Gentse publiek.

Een andere recordpoging zal eerder op de avond worden ondernomen door de man die El Guerrouj in Sydney van het goud hield: Noah Ngeny. De pretentieloze Keniaan stond donderdag in Gent de pers te woord. Op de Energizer Indoor Vlaanderen treedt de Olympische kampioen aan op de 1.000 m.

Ngeny zal de afstand indoor pas voor de 4de keer aanvatten, maar zint wel al op een record. Het wereldrecord (2:14.96, op 20 februari 2000 in Birmingham neergezet door Wilson Kipketer) vindt hij op dit moment nog te hoog gegrepen, een beste wereldjaarprestatie daarentegen, moet wel binnen zijn mogelijkheden liggen. Daarvoor moet Ngeny wel onder de 2:16 duiken. "Ik liep de afstand een eerste keer in Stuttgart, met bijzonder veel problemen. Ook de tweede keer, in Stockholm, was geen succes. Ik startte er zeer slecht en werd tweede, achter de Portugees Rui Silva. Vorige week, in Birmingham, ging het echter al veel beter. De winnende tijd (2:36) die ik toen liet noteren, was meteen goed voor een Keniaans record. De wedstrijd in Gent moet een spannend duel opleveren tussen mezelf en Silva, met als inzet de beste wereldjaarprestatie", aldus Ngeny.

Aangeboden door onze partners