Voorzitter Johansson gaat voor 4de Uefa-mandaat

NYON -

De voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA), Lennart Johansson, is kandidaat voor een 4de mandaat aan het hoofd van de organisatie. Dat staat te lezen in een communiqué van de UEFA dat zaterdag verspreid werd. De Zweed is al voorzitter van de UEFA sinds 1990.

BELGA

Het uitvoerend comité van de UEFA en de Europese leden van het uitvoerend comité van de Wereldvoetbalbond (FIFA) hebben Johansson zaterdag unaniem gevraagd zich weer kandidaat te stellen op het volgende buitengewoon congres van de UEFA, dat op 25 en 26 april 2002 in het Zweedse Stockholm plaatsvindt. De 71-jarige Johansson lijdt aan prostaatkanker, maar ziet daar zelf geen graten in. "Ik heb geen enkele reden om te vrezen dat ik mijn functie als voorzitter van de UEFA in de toekomst niet naar behoren zal kunnen uitoefenen", zei hij zelf.

Op het congres van de UEFA in oktober in Praag zal een motie voorliggen over de leeftijd van de leden van de verschillende UEFA-comités. Deze motie stipuleert dat de UEFA-leden die een officiële post bekleden niet ouder dan 70 jaar mogen zijn. Als ze tijdens hun mandaat die leeftijd bereiken, mogen ze zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Door de beslissing van Johansson lijkt de kans klein geworden dat de motie het zal halen. En ook de kansen van Michel D'Hooghe, oud-voorzitter van de Belgische voetbalbond, om binnenkort de nieuwe baas van de UEFA te worden, slinken.