Amerikaanse theoloog McAfee Brown overleden

De progressieve Amerikaanse theoloog Robert McAfee Brown is dinsdag aan de gevolgen van een val overleden. Hij is 81 jaar geworden. Hij doceerde aan Union College, Stanford University en de Pacific School of Relegion in Berkeley.

BELGA

Brown, presbyteriaan, is vooral bekend geworden door zijn ijveren voor toenadering tussen de kerken en voor zijn optreden in politieke kwesties. In 1960 schreef hij een boek naar aanleiding van de protestantse vooroordelen tegen de rooms-katholieke presidentskandidaat John Kennedy. Op uitnodiging van paus Johannes XXIII woonde hij als protestantse waarnemer het Tweede Vaticaans Concilie bij.

In 1965 vervaardigde hij het manifest van 38 theologen tegen de oorlog in Vietnam, dat begon met de woorden: "Er komt een tijd dat zwijgen gelijk staat aan verraad".

Onder invloed van een dochter die in Chili had gestudeerd, begon hij zich te interesseren voor de strijd van de armen en de bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika. Dat leidde tot bezoeken aan Midden-Amerikaanse landen tijdens de burgeroorlogen aldaar ter ondersteuning van vrienden van wie het leven in gevaar was. Volgens vrienden kwam hij slechts bij uitzondering terug op een mening. Toen Brown in 1967 met William Sloan Coffin en Daniel Ellsberg drie weken voor de Verenigde Naties met een hongerstaking tegen de kernwapens wilden protesteren, verbood zijn arts dat. Brown deed toen een week mee.

Hij schreef in totaal 28 boeken, van bijbelse studies tot minder serieuze onder het pseudoniem van Saint Hereticus (Sint Ketter). Van zijn hand verscheen ook het essay: "Zes elegante bewijzen voor het bestaan van de kerstman".