Nico Eeckhout wint Ronde van Midden-Zeeland

GOES -

Onze landgenoot Nico Eeckhout (Lotto-Adecco) heeft zaterdag de 41ste editie van de Ronde van Midden-Zeeland (cat. 1.2) gewonnen, waarin de Belgen een meer dan vooraanstaande rol speelden. Op het einde toonde Eeckhout zich de sterkste. Hij ging er alleen van door en finishte solo.

BELGA

Van bij de aanvang van de wedstrijd werd het tempo heel hoog gehouden. De koers brak helemaal open, toen het peloton versplinterde in diverse waaiers nog voor de passage aan de Zeelandbrug aan kilometer 86. Bij het ingaan van de plaatselijke ronden te Goes zonderde zich een kopgroep af van 16 renners. Daarbij onder andere Geert Omloop (Collstrop-Palmans), Peter Van Petegem (Mercury), Michel Vanhaecke (Landbouwkrediet-Colnago) en de Lotto-Adecco's Paul Van Hyfte, Jeroen Blijlevens, Niko Eeckhout en Hendrik Van Dijck. De ploeg van sportdirecteur Walter Planckaert controleerde het verdere verloop van de wedstrijd en stuurde altijd een mannetje mee bij elke uitvalspoging. Op 10 km van het einde ging Eeckhout zijn kans. Enkel Geert Omloop, die eerder nog zonder veel erg ten val gekomen was, kon nog aansluiten. Veel voorsprong kreeg het duo, waarbij Eeckhout het meeste werk opknapte, niet. Servais Knaven trachtte nog wel in zijn eentje de kloof te dichten, maar slaagde daar niet in.

Op 4 km van het einde konden de twee leiders op het nippertje een botsing vermijden met een vrouw die het parkoers per fiets kwam opgereden. Even stokte door dit toeval het tempo, maar nog voor het ingaan van de laatste kilometer ging Eeckhout opnieuw fors door. De moegestreden Geert Omloop moest nu wel passen zodat Eeckhout knap kon afwerken. Omloop werd uiteindelijk nog tweede voor de Nederlander Servais Knaven (Domo-Farm Frites). De laatste Belgische zege dateerde al van 1993, toen Jo Planckaert de sterkste was voor Eric Vanderaerden en Wilfried Nelissen.

Nico Eeckhout was uiteraard in de wolken met zijn zege. "Op een goede 10 kilometer van het einde plande ik mijn uitval en het lukte zowaar", aldus Eeckhout. "Ik kreeg enkel nog Geert Omloop mee. Veel werk kon die man op het einde niet meer verrichten zodat ik het meeste moest doen, wilden we voorop blijven. We pakten na onze uitval al vlug 10 seconden voorsprong, maar toen mochten zomaar 4 motoren plaatsnemen tussen ons en de achtervolgende groep. Ongelooflijk toch? Uiteindelijk konden wij voorop blijven. Met de rode vod in zicht plaatste ik opnieuw een demarrage. Omloop moest passen zodat ik het afgescheiden kon halen. Ik verkeer in een goede conditie en hoop die nog wat aan te houden."

Uitslag:

1. Nico EECKHOUT (Bel/Lotto-Adecco) in 4u28'56"

2. Geert OMLOOP (Bel) op 0'14"

3. Servais Knaven (Ned) op 1'06"

4. Arvis Piziks (Let) op 1'39"

5. Hendrik VAN DYCK (Bel)

6. Jeremy Hunt (GBr) op 1'44"

7. Peter VAN PETEGEM (Bel)

8. Jeroen Blijlevens (Ned)

9. Gerben Löwik (Ned)

10. Aart Vierhouten (Ned)

11. Michel VANHAECKE (Bel)

12. Bram Schmitz (Ned)

13. Lars Bak (Den)

14. Paul VAN HYFTE (Bel)

15. Andrej Kashechkin (Kaz)

16. Daniel van Elven (Ned) op 1'48"

17. Stefan van Dijk (Ned) op 3'43"

18. Adam Wadecki (Pol)

19. Gorik GARDEYN (Bel)

20. Steven de Jongh (Ned)

21. Bert SCHEIRLINCKX (Bel)

22. Ralf Grabsch (Dui)

23. Rudi Kemna (Ned)

24. Coen Boerman (Ned)

25. Jurgen DE JONG (Bel)

26. Dimitri Muravyev (Kaz)

27. Johan MUSEEUW (Bel)

28. Glen Chadwick (Aus)

29. Kurt-Asle Arvesen (Noo)

30. Mathew Hayman (Aus)