Werkloosheidscijfers drukken Wall Street omlaag

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt veroorzaakten vrijdag op de beurs van New York verdere koersdalingen over een brede linie. De Dow-Jonesindex sloot 2,39 procent lager (234,99 punten) op 9605,85 punten. De Nasdaq-index wist de schade nog enigszins binnen de perken te houden. De graadmeter voor de technologiesector leverde 1,05 procent in (17,96 punten) op 1687,68 punten.

BELGA

Voorbeurs werd bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten de afgelopen maand opliep van 4,5 procent tot 4,9 procent van de beroepsbevolking. Dit is het hoogste percentage in vier jaar. Er was gerekend op 4,6 procent.

Het slechte nieuws deed onmiddellijk zijn werk op Wall Street, waar de indices direct na opening in de min doken. Beleggers zien in de cijfers, na de stortvloed van omzet- en winstwaarschuwingen van de afgelopen tijd, de zoveelste indicatie dat het herstel van de Amerikaanse economie nog wel even op zich laat wachten.

Zelfs chipfabrikant Intel wist zich niet te onttrekken aan het negatieve sentiment, ondanks dat het concern donderdagavond nabeurs had bekend had gemaakt zijn omzetverwachting onveranderd blijft. Het fonds noteerde bijna 1 procent lager.

Van de dertig fondsen die samen de Dow vormen boekten er slechts vier koerswinst. De grootste stijger (2,15 procent) was Hewlett-Packard. Het computerconcern leed de afgelopen dagen juist koersverlies, na de aankondiging dat het rivaal Compaq gaat overnemen.

Buiten de Dow stegen de oliemaatschappijen Chevron en Texaco licht, op het nieuws dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten hun fusie hebben goedgekeurd.

Aangeboden door onze partners