RC Genk graait punt mee uit Astridpark

Op de vierde speeldag heeft Anderlecht opnieuw puntenverlies geleden. In het eigen Vanden Stockstadion kwam Racing Genk - niet onverdiend overigens - een punt wegkapen: 3-3. Eendracht Aalst blijft ook na 4 speeldagen verbazen. Op de Freethiel gingen de Ajuinen met 0-4 winnen. Sint-Truiden en Standard hielden mekaar op Staaien in evenwicht: 1-1. Westerlo verpulverde een zwak Lommel met 6-0 en in La Louvière-Lierse werd niet gescoord.

RC Genk deed het de laatste jaren niet slecht in het Constant Vanden Stockstadion en daar kwam zaterdagavond geen verandering in. De blauw-witte brigade van Sef Vergoossen begonnen spetterend aan de partij met een kopbal tegen de paal van Dagano. Anderlecht zag sterretjes en moest wijken. Na een zevental minuten vertaalde de Genkse machtsontplooiing zich in een doelpunt. Een voorzet van de jonge Vanbeuren werd door Dagano in doel gewerkt. De Brusselaars konden enkele minuten later reageren met een kopbaldoelpunt van de debuterende Joris Van Hout. Genk was echter niet onder de indruk en bleef zijn eigen spel spelen, maar ook Anderlecht zat nu iets beter in de wedstrijd. Iets na het halfuur was daar weer Vanbeuren met een goeie voorzet, makkelijk binnengekopt door de volledig vrijstaande Dagano. Anthuenis liet na rust Stoica opdraven voor Seol. Anderlecht dreef de druk op en komt na het uur weer op gelijke hoogte na een goal van - uitgerekend - ex-Genkenaar Marc Hendrikx. Een kwartier voor tijd leek paars-wit zelfs de volle buit te pakken na een treffer van Yves Vanderhaeghe, maar na een trekfout van Ilic op Dagano mocht Bernd Thijs vanop de strafschopstip de - niet eens onverdiende voor Genk - 3-3 eindstand op het bord knallen.

Op Staaien eindigde de 'derby' tegen de buren uit Luik op een 1-1 gelijkspel. De thuisploeg nam nochtans een droomstart na een vroege goal van Désiré Mbonabucya. Een minuut later kon het al 2-0 staan, maar Mitrovic treft de paal. Standard kwam niet echt uit de Truiense omknelling en kwam goed weg toen scheidsrechter Allaerts de bal niet op de stip legde toen Okpara Mitrovic aan het truitje trok. STVV bleef de hele eerste helft de gevaarlijkste ploeg, de Luikenaars mochten blij zijn dat ze de rust haalden met 'slechts' één tegendoelpunt. Vlak na rust misten beide ploegen een reuzekans. Voor Sint-Truiden kreeg Pereira een bal van dichtbij niet in het doel, terwijl Aarst aan de overkant de wenkende gelijkmaker naast trapte. Standard kwam daarna feller opzetten en dwong kansen af via een bedrijvige Walem. Diens voorzet zorgde op het uur voor de gelijkmaker toen Aarst terugkopte voor de binnenknallende Ernst. Na de gelijkmaker kregen beide teams nog welgeteld één mogelijkheid, ook al omdat de schrik om nog te verliezen in de elftallen kroop. Na Anderlecht laat dus ook Standard van zijn pluimen.

Van pluimen verliezen is in Aalst nog steeds geen sprake. De Ajuinen blijven verbazen en halen - als Moeskroen niet de 3 punten van de eerste speeldag krijgen - een mooie 12 op 12. Op de Freethiel weten ze nu ook dat Aalst niet van plan is om de rol van gedoodverfde degradatiekandidaat ook effectief aan te nemen: Beveren kreeg een droge 0-4 om de oren. Al na minder dan een kwartier is het raak voor Aalst via Bridji. Beveren - dat vooral in de eerste helft te zwak reageerde - probeerde in de tweede helft de bakens te verzetten via de Ivoriaanse baltovenaars, maar toen Stojak een kwartier voor tijd de 0-2 binnentrapte, was het over en sluiten voor Beveren. Op de counter prikte Eendracht er nog twee goals binnen via (opnieuw) Stojak en Dimbala.

Westerlo veegde in het Kuipke eindelijk de nul van de tabellen. De manier waarop dat gebeurde, mocht gezien worden: een onkennelijk zwak Lommel werd met zware 6-0 cijfers huiswaarts gestuurd. Dé man bij Westerlo was Vedran Pelic. De Bosniër scoorde tweemaal voor (waarvan ééntje op strafschop na een fout van Didier Segers) en éénmaal na rust. Toen de jonge Kevin Vandenbergh nog voor het uur de 4-0 liet optekenen, was de veer bij Lommel helemaal gebroken. Westerlo counterde naar hartelust en via opnieuw Vandenbergh en Ives Serneels maakte 'Westel' er - tot afgrijzen van de Noord-Limburgers - nog eens een voetbalfeestje van.

La Louvière en Lierse maakten er op Tivoli niet bepaald een aantrekkelijke partij van. Het was dan ook niet echt te verbazen dat de brilscore na 90 minuten nog steeds op het scorebord stond. Een punt gewonnen voor de Wolven, maar de Lierenaars pakten hun derde gelijkspel in vier wedstrijden. Volgende week komt Anderlecht op bezoek. Dan zal moeten blijken hoe de groep van Regi Van Acker nu werkelijk is.