Geruzie over Van Goghs "Zonnebloemen"

De ene Zonnebloem is de andere niet. Dat is kortweg wat acht Van Goghkenners/-liefhebbers zaterdag stellen in een open brief aan J. Leighton, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam, in het Nederlandse dagblad

Het Parool

. Het gaat de briefschrijvers in het bijzonder om de Veertien zonnebloemen in een vaas, uit de collectie van de Japanse verzekeringsmaatschappij Yasuda. Het doek zou niet van de hand van Van Gogh zijn, maar van tijdgenoot Claude Emile Schuffenecker.

BELGA

Volgens Leighton, die eveneens in een open brief in Het Parool reageert, is de authenticiteit van de Veertien zonnebloemen in een vaas door de meerderheid van Van Goghexperts onbetwist. Hoe dan ook, iedere Van Goghkenner en -liefhebber kan de drie versies Zonnebloemen van de schilder binnenkort zelf aan een onderzoek onderwerpen. Vanaf 9 februari zijn de drie werken samen te zien op de tentoonstelling Van Gogh°Gauguin in het Van Gogh Museum. Het Van Gogh Museum deed in samenwerking met het Art Institute of Chicago onderzoek naar de Zonnebloemen. De resultaten van deze studie worden gepubliceerd voorafgaand aan een symposium over het leven en werk van Van Gogh en Gauguin volgend jaar maart in het Van Gogh Museum.

Het symposium richt zich vooral op specialisten. Het grote publiek kan terecht op de website www.vangoghmuseum.com. Leighton denkt dat zijn museum op deze manier alle geïnteresseerden voldoende gelegenheid geeft om te debatteren over de Nederlandse schilder en zijn zonnebloemen.

De briefschrijvers, onder wie Bouwe Jans (auteur van Artquakes and Vincent van Gogh), Jan Hulsker (schrijver van meerdere boeken over Van Gogh), Benoit Landais (expert van het oeuvre van Van Gogh) en Frits Bolkestein, menen dat een brede discussie aan het onderzoek vooraf had moeten gaan. "Het zou het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk, waarin de experts van het Van Gogh Museum bereid zijn een openbare discussie te beginnen over de authenticiteit van schilderijen."