Berlijn pakt weer uit met inpakkers Christo en Jeanne-Claude

Vanaf zondag zijn Christo Javachev en vrouw Jeanne-Claude weer in Berlijn en kan de Duitse hoofdstad zich nostalgisch dompelen in de herinnering aan het grootste kunstgebeuren ooit op Berlijnse bodem: het inpakken, zes jaar geleden, van het Rijksdaggebouw tot een gigantische "ijsberg" middenin de stedelijke architectuur. Tot Nieuwjaar blikt het inpak-echtpaar in het Martin-Gropius-gebouw uitvoerig terug op het Reichstag-gebeuren en dat met talrijke foto's, schetsen en originele stukken stof en materiaal.

BELGA

Omdat nostalgie maar één poot is om op te staan, wordt terzelfder tijd ook een uitvoerige retrospectieve getoond van het vroege werk (1958 tot 1969) van de van oorsprong Bulgaarse environment-kunstenaar. De ongeveer 400 objecten, waaronder in grove stof gewikkelde olievaten, motorfietsen en vitrines, werden in bruikleen gegeven door meer dan 170 musea en privé-verzamelingen.

Er is ook een artistiek verband tussen beide: "Zonder die objecten kan je de 'Reichstagsverhüllung' niet begrijpen", aldus Jeanne-Claude.

"Wrapped Reichstag - Berlin 1971-1975" geeft de 22 jaar lange strijd weer om toelating te krijgen voor het project gevolgd door de moeizame realisering van het mammoetproject, dat op 24 juni 1995 voltooid.

Brieven en foto's geven aan hoe de politici tegenover het project stonden. Velen vreesden destijds dat het kunstgebeuren hun prestige (nog meer) zou aantasten. Nadat was gebleken dat het project miljoenen in de ban had geslagen, stonden diezelfde twijfelaars vooraan in de rij voor de lofbetuigingen. De Rijksdag bleef amper twee weken ingepakt. In die periode trok het gebouw wel zo'n vijf miljoen kijklustigen.

Op de Rijksdag-happening rust evenwel een vloek, meent het kunstenaarspaar. "Sindsdien hebben we het moeilijk, nieuwe projecten aan te snijden", zegt Jeanne-Claude. "Overal krijgen we te horen: wij willen géén vijf miljoen toeschouwers". Zo blijft de stad New York weigerachtig staan tegen het project 'The Gates' in Central Park. Christo en Jeanne-Claude willen het park met 11.000 zo'n vijf meter hoge poorten in saffraangele plastic vlaggen tooien.

Ook de staat Colorado vreest een toevloed aan kunsttoeristen in het geval het echtpaar zijn project 'Over the River' verwezenlijkt. Bedoeling is de rivier de Arkansas elf kilometer lang onder doek te doen verdwijnen.