Ledental Britse Labourpartij op dieptepunt

Bij de partij van de Britse premier Blair lopen de leden met tienduizenden weg. Labour heeft er momenteel minder dan de oppositionele Conservatieven, zo blijkt uit het jaarverslag van de partij.

BELGA

Het ledental van Labour daalde het afgelopen jaar met 50.000 tot 311.000, de laagste stand sinds 1994. Nu is de Conservatieve partij de grootste met 318.000 leden.

In 1997 behaalde de partij van Blair een klinkende verkiezingsoverwinning. Toen waren er nog 405.000 mensen lid. Blair stelde zich toen tot doel het ledental uiteindelijk op een half miljoen te brengen. "Die droom is vervlogen," schreef de krant The Times zaterdag. The Guardian vindt dat Blair de daling van het aantal aanhangers moet beschouwen als een waarschuwing dat hij zich "gevaarlijk ver van de leden heeft verwijderd".

Labour zegt dat de daling van het ledental deels is veroorzaakt door nieuwe regels voor het lidmaatschap. Leden die een half jaar achterstand hebben bij de betaling van de contributie worden geschrapt. Sinds de laatste telling zouden 17.000 geschrapte wanbetalers zich opnieuw hebben aangemeld.