Algemene instemming over slotverklaring racismeconferentie

Op de antiracismeconferentie in de Zuid-Afrikaanse stad Durban is in het algemeen comité overeenstemming bereikt over de teksten voor de slotverklaring.

BELGA

De voorzitter van de conferentie, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Nkosazana Dlamini-Zuma zei dat er "algemene instemming" is met de formuleringen over de controversiële onderwerpen slavernij en Midden-Oosten. De plenaire vergadering van de conferentie moet nu nog stemmen over de slotverklaring. De onderhandelingen liepen uitermate stroef omdat de Europese Unie niets wil weten van een officiële spijtbetuiging voor de slavernij. De EU is bang dat zo'n formulering zal leiden tot schadeclaims van Afrikaanse staten.

In de tekst zoals die nu op tafel ligt, staat dat de conferentie het grote lijden als gevolg van slavernij erkent en in grote mate betreurt. De verklaring roept de betrokken landen op om uiting te geven aan medelijden en verontschuldigingen. In de Verklaring van Durban wordt slavernij een misdaad tegen de mensheid genoemd. Er wordt met geen woord gerept over eventuele herstelbetalingen.

Ook de onderhandelingen over het Midden-Oosten liepen niet van een leien dakje. De Verenigde Staten en Israël liepen voortijdig weg uit de conferentie wegens pogingen om Israël als racistische staat te brandmerken. In de slottekst komt het woord racisme niet voor. Wel wordt gesproken van de benarde toestand waarin de Palestijnse bevolking zich bevindt. De islamitische staten gingen vrijdag met enige tegenzin akkoord met deze formulering.