Regeringscrisis op til in Duitsland

In Duitsland dreigt een regeringscrisis te ontstaan. Directe aanleiding vormt een nieuwe immigratiewet, die SPD-minister van Binnenlandse Zaken Schily heeft opgesteld. De Groenen, die samen met de SPD in de regering zitten, hebben felle kritiek op het voorstel.

BELGA

De twee partijen hebben geprobeerd hun meningsverschillen over de wet bij te leggen, maar kwamen er niet uit. De Groenen hebben nu gedreigd uit de coalitie te stappen, als de regering de wet er zonder haar toestemming doordrukt. "Het is ernst," aldus fractievoorzitter Schlauch voor de televisiezender N 24.

De wet beoogt de toestroom van buitenlanders naar Duitsland af te stemmen op de arbeidsmarkt. Mensen met een hoge opleiding lopen meer kans een verblijfsvergunning te krijgen. Minister Schily spreekt van een evenwichtig wetsontwerp en heeft de Groenen opgeroepen de kritiek in te trekken. "We kunnen niet alle wensen inwilligen," aldus de bewindsman. Op 26 september moet het Duitse kabinet een besluit nemen over het voorstel.

Volgens bondskanselier Schröder is er niets aan de hand en is er van een breuk geen sprake. Schröder was al in de problemen door de ophef over zijn minister van defensie Scharping, die tevens plaatsvervangend partijleider is van de SPD. Scharping kwam onder vuur wegens een privé-vlucht met een toestel van de Duitse luchtmacht van zijn vakantieadres op Mallorca naar de woonplaats van zijn vriendin. De oppositie heeft al verscheidene malen het ontslag van Scharping geëist. De minister spreekt zelf van een "hysterische jagerskoorts" tegen hem.