Europa verontschuldigt zich voor slavernij

De Europese Unie gaat zich verontschuldigen voor de slavernij en kolonialisme uit het verleden. Die stelling zal worden opgenomen in de slotverklaring van de VN-conferentie over racisme in de Zuidafrikaanse stad Durban.

Kdejager

BR> Die verklaring is deels het werk van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, die de EU vertegenwoordigt.

In het compromis is evenwel geen sprake van compensaties, zoals sommige Afrikaanse landen hadden geëist. Wel wil de EU werk maken van schuldkwijtschelding, van meer ontwikkelingssamenwerking en meer investeren. De Afrikaanse landen zijn verdeeld over de voorstellen. Zuid-Afrika probeert alsnog een compromis te vinden.

Een deel van de Arabische en islamitische landen wil zich toch neerleggen bij de tekst over het Midden-Oosten. Zoniet dreigt de racismetop te mislukken.

Het nieuwe ontwerp erkent de holocaust en verwerpt tegelijk antisemitisme en vijandigheid tegenover de islam. De Zuid-Afrikaanse tekst erkent het recht van de Palestijnen op een eigen staat.

De bepaling dat Israël een "racistische staat" is en zionisme gelijk aan racisme, is in die versie geschrapt, onder druk van de EU en internationale organisaties. De VS en Israël waren eerder uit protest opgestapt.

Aangeboden door onze partners