Müller: wilde staking is pure geldverkwisting

In het Canvas-programma Zinzen heeft Sabena-topman Christoph Müller scherp uitgehaald naar de piloten die vrijdag onaangekondigd in staking gingen. "Met de wilde staking wordt het geld langs de ramen buitengegooid. Dit is pure geldverkwisting," aldus Müller die beseft dat de personeelsleden zo snel mogelijk duidelijkheid willen. "Daarom moeten we nu dringend onderhandelingen opstarten over het businessplan voor Sabena." Müller gaf voorts toe dat de onzekerheid bij het personeel erg groot is, maar benadrukte dat de motivatie van de 'Sabéniens' op een hoog peil blijft.

BELGA

"Dat we in ons plan een verhoging van de productiviteit met 10 procent nastreven, zal voor sommigen veel zijn, voor anderen weinig," zei Müller. Het percentage is gebaseerd op vergelijkend onderzoek met andere luchtvaartmaatschappijen. Vooral het aantal periodes in de arbeidstijd dat er niet gewerkt wordt, moet naar beneden, luidde het. Het grondig aanpakken van het ploegensysteem is een van de middelen om die hogere productiviteit te halen.

Müller verdedigde ook nog de blijvende samenwerking met Swissair. "We hebben een stabiel partnership. De commerciële samenwerking binnen AMP (Airline Management Partnership) leverde ons al aanzienlijke besparingen op." Hij bestreed dat de Zwitsers systematisch het hogere klantensegment voor de neus van Sabena wegkapen. "Voor business class op de lange afstanden is het imago van Sabena er recent sterk op vooruitgegaan."

Prioritair binnen de herstructurering blijft voor Müller de balans van het bedrijf. "Er is te weinig kapitaal en de schuldenberg (100 miljard frank) moet worden afgebouwd. In de toekomst zal Sabena qua aantal passagiers niet meer groeien, we moeten ons concentreren op die passagiers die bereid zijn om meer te betalen voor een betere kwaliteit," aldus nog Müller.