Deelkens wil niet weten van crisis in Westerlo

WESTERLO -

Het gaat niet goed met Westerlo. Het provinciale clubje uit de Kempen - zoals ze zich in 't Kuipke terecht graag profileren - is ten prooi gevallen aan de wetten van de zwaartekracht: 0 op 9, dat zijn ze daar niet gewoon. Integendeel. Sinds 'Westel' in 1997 de promotie naar eerste klasse afdwong, ontpopte het zich tot een heuse giant-killer. Onder meer Anderlecht werd enkele keren zwaar vernederd.

Roger Cox

De sympathie voor de Kempenzonen, die zich jaar na jaar moeiteloos handhaafden, nam bijwijlen astronomische proporties aan. Vorig seizoen volgde de bekroning met winst in de bekerfinale en een bijhorend Europees ticket. De terugval nadien oogt spectaculair. Licht verontrustend ook. Maar voorlopig houden Jan Ceulemans en de zijnen het hoofd nog koel. "Nee, echt nijpen doet het voorlopig niet", weerlegt doelman Bart Deelkens resoluut elke insinuatie in de richting van een crisissfeertje. "Natuurlijk is de honger naar die eerste overwinning groot. We mogen niet te diep wegzinken, want dan loop je een heel seizoen achter de feiten aan. Maar zover zie ik het niet komen. Deze spelersgroep moet zich makkelijk in de middenmoot kunnen hijsen."

Ruil

Voorspelbare pep-talk. Na amper 3 speeldagen kan je bezwaarlijk van een mislukt seizoen spreken. Neemt niet weg dat de realiteit is wat ze is. In het tussenseizoen deed Westerlo met Zelenka, Janssens, Mitrovic, Milosevic, Boeka-Lisasi en Thoelen zo ongeveer zijn hele centrale as plus een pak ervaring van de hand. In de plaats kwamen routiniers als Severeyns, Omelianovitch en Van den Bossche. Maar een vruchtbare ruil kan je dat tot nu toe onmogelijk noemen. "Jamaar, je moet alles in zijn context plaatsen", aldus Deelkens. "De jongens die vertrokken, waren goed voor pakweg 30 goals. Dat vlak je niet zomaar uit. Maar ik blijf er heilig van overtuigd dat het, mits wat geduld, ook met de huidige kern zal loslopen. Zeker als er nog een spits zou bijkomen. Niet vergeten dat we al uitmatchen hebben gehad in Brugge en Gent, dat zijn geen simpele opdrachten. Wie denkt dat de sfeer stilaan verpest geraakt door het uitblijven van degelijke uitslagen, heeft het alvast verkeerd voor. Ook al missen we op dat vlak een voortrekker als Rudi Janssens, toch hangen de spelers nog altijd uitstekend aan mekaar. En ik zie dat niet gauw veranderen."

Bevestiging

De druk op de schouders van de 23-jarige keeper uit

Moos Herk

is anders wel aanzienlijk toegenomen. Vorig seizoen kreeg hij, door het aanvallende concept dat Jan Ceulemans traditioneel predikt, een pak werk op te knappen. Maar aangezien

Westel

nooit in de problemen geraakte, kon Deelkens zich al eens een tierlantijntje veroorloven. Het pleit in zijn voordeel dat dat uiteindelijk zelden of nooit gebeurde. Het resultaat: Bart scoorde in alle media heel hoog in de verschillende polls. Zijn bedje leek gespreid voor de overgang naar een topclub. "Toch is er geen concrete belangstelling gekomen", relativeert Deelkens. "Ik heb mezelf ook nooit op een voetstuk geplaatst. Waarom wel? Ik ben maar één van de elf. Dat blijkt nu. Ik beschouw dit seizoen als het seizoen van de bevestiging. Zonder dat ik me daar op vastpin. Hogerop geraken, ik ben er echt niet mee bezig. Mijn filosofie is: doe hard je best op training en de beloning volgt vanzelf. Momenteel ben ik niet helemaal tevreden over mezelf, daar ben ik eerlijk in. Het kan een stuk beter. Maar goed, dat geldt niet alleen voor mij. Zaak is nu om als ploeg zo snel mogelijk de draad weer op te nemen. Eén keer winnen en we zijn vertrokken."

"Lommel moet voor de bijl"

Op 27 mei stonden Lommel en Westerlo voor 't laatst tegenover mekaar. Op de Heizel, wie herinnert het zich niet? De eersteklasser haalde het uiteindelijk met de kleinste score tegen de (toen nog) tweedeklasser. "Ik kan me dus voorstellen dat de Limburgers uit zijn op revanche", beseft Deelkens. "Die verloren finale zal nog wel in het achterhoofd zitten. Ik verwacht dus een moeilijk avondje voor ons. Lommel is versterkt uit de transferperiode gekomen en heeft in de voorbije weken bewezen dat het een volwaardige eersteklasser is. Ze gaan daar een probleemloos tegemoet, geloof me. Wie twee weken op rij drie keer kan scoren, heeft iets in zijn mars. Ik heb ook de indruk dat het een vriendenclub is zoals de onze. Toch zullen zij in 't Kuipke voor de bijl moeten."

"Onvergetelijke belevenis in Berlijn"

Vijf dagen na Lommel komt een Europese topper op bezoek in Westerlo: Hertha Berlijn, de nieuwe werkgever van Bart Goor. Het Uefa Cupdebuut van de Kempenaars belooft kort en krachtig te zijn. "Ja, veel illusies moeten we ons niet maken", weet Deelkens. "Als je de budgetten van beide ploegen naast mekaar legt, ga je duizelen. Het is een verschil van dag en nacht. Toch kijk ik ernaar uit. Beter meteen een klepper van formaat dan een minder befaamde club, die ons ook uit de Europabeker kan kieperen. Veel Europese ervaring schuilt er niet in onze ploeg. Dauwen, Severeyns, Schaessens en Serneels maakten het al eens mee en zeggen allemaal dat het een onvergetelijke belevenis is. Dus doen we er best aan om er ten volle van te genieten. Spelen in Berlijn voor - wie weet - 60.000 man, voor ons wordt het een topdag."