Anderlecht-Genk: Anthuenis vs Vergoossen

LUMMEN -

Ze hadden mekaar al wel eens goeiedag gezegd en vorig jaar stonden de trainers in Hasselt tegenover mekaar in Anderlecht-Roda JC. Maar dat was slechts vriendschappelijk, zaterdag gaat het in Anderlecht-Genk om de knikkers. Aimé Anthuenis en Sef Vergoossen gingen daarom graag in op onze uitnodiging om mekaar beter te leren kennen. Met de benen onder tafel en een lekker glas wijn in de hand, leek het al na een kwartier of ze mekaar al 20 jaar kenden. Een gezellige babbel, met als centraal onderwerp Racing Genk. Een club waar Sef Vergoossen na amper twee en halve maand goed op weg is om in de voetsporen van 'God' Aimé Anthuenis te treden.

Luc Martens/Marnik Geukens

Aimé Anthuenis maakt graag de omweg om via Lummen 's avond weer naar

zijn

Lokeren te rijden. Na bijna 4 seizoenen Racing Genk kent hij elke afrit, elke brug, zelfs elke bult van de E313 en E17. "Ik moet gewoon de automatische piloot aanzetten.

(Peinzend)

Ik heb ooit veel uren doorgebracht op de club. 's Morgens vaak heel vroeg begonnen. Maar ook 's avonds vaak laat vertrokken," knipoogt Anthuenis. Sef Vergoossen kan een glimlach niet onderdrukken. Hij heeft al héél veel over Aimé Anthuenis horen vertellen. "Ik moet je van bijna iedereen de groeten doen", zegt Vergoossen. "Dat zegt alles."

Vergoossen heeft er duidelijk geen problemen mee dat de geest van Aimé nog steeds rondwaart in het Fenix-stadion.

Vergoossen:

"Integendeel. Dat stemt me heel gelukkig. Ik maakte hetzelfde mee bij Roda JC, waar Huub Stevens schitterende prestaties had neergezet. Zo'n verleden moet je koesteren, het maakt deel uit van de cultuur van de club."

Anthuenis:

"Je mag de cultuur van een club nooit proberen te veranderen, dat besefte ik meteen toen ik bij Anderlecht begon. Maar mijn geest, die nog rondwaart in Genk... Ik denk dat Sef heel goed bezig is met die te verdrijven. En dat is zeker geen verwijt naar zijn voorgangers toe, die mensen stonden voor een onmogelijke taak. We zaten aan de absolute top, de club kon onmogelijk nog beter doen. Zelfs Europese topclubs kennen een terugval, ook diegene die hun beste spelers niet moeten laten gaan. De mensen zijn snel verwend,

bedorven

zeg maar."

Vergoossen:

"Een supporter verwacht nooit dat het slechter zal gaan het volgende seizoen. Tegen die hoge verwachtingen kan je weinig inbrengen."

Na de twee magere jaren, lijkt het de jongste maanden weer veel beter te gaan in Genk. Er wordt weer gelachen op de club, de sfeer is omgeslagen.

Anthuenis:

"Mijn vrouw Vera gaat nooit mee naar het voetbal. Maar zelfs zij zegt dat ze op tv merkt dat het weer goed gaat in Genk. Het doet mij zeker deugd, iedereen weet dat ik die mensen altijd een warm hart zal blijven toedragen."

Vergoossen:

"De respons van het publiek is enorm. Als je dat even kan aanwakkeren, door hen bijvoorbeeld een keertje 10 minuten te laten participeren aan een training, mag je dat niet nalaten. Wat mij treft, is dat voetbal hier zo'n gigantisch feest is. In Nederland ga je eerst iets eten met de vrienden, rijd je vlak voor aanvang van de wedstrijd naar het stadion en ga je achteraf weer meteen naar huis. Terwijl de mensen hier een paar uur voor de match al aanwezig zijn. Is het nu in de loges of aan het frietkraam voor het stadion, lekker eten en een pintje drinken doe je op de club. Dat maakt het precies zo gezellig."

De grote kracht van Racing Genk op lange termijn is volgens beide heren de prachtige accommodatie.

Anthuenis:

"Ook al vielen de resultaten tegen, de voorbije seizoenen zijn geen verloren jaren geweest voor de club. Men is blijven bouwen, blijven investeren in de toekomst. Racing Genk is steeds een dynamische club geweest en zal dat blijven. Maar ik denk dus ook terug aan de mensen die intussen niet meer het dagelijks bestuur uitmaken. Remi Fagard natuurlijk, maar ook Troonbeeckx en Rijckalts bijvoorbeeld. Die waren voortdurend bezig met de club. Daarom ben ik blijven zeggen dat Genk wel zou terugkeren. Het stadion, de werkomstandigheden, je kan echt nergens beter zijn."

Vergoossen:

"Ik heb het onlangs nog tegen mijn Nederlandse collega's gezegd: kom gerust een keer een kijkje nemen. Geen enkele Nederlandse club - ook PSV, Feyenoord of Ajax niet - kan in dergelijke omstandigheden trainen. Ik zei gisteren nog tegen Jos Daerden:

Gaan we nu voetballen of golfen

, zo perfect ligt het nieuwe trainingsveld erbij. Met daarnaast de middelen voor de medische staf en de fitness-ruimte. Trainers en spelers kunnen geen enkel excuus inroepen: als het op het veld niet loopt zoals het moet, ligt het aan ons."

Sef Vergoossen luistert geamuseerd, als Aimé Anthuenis herinneringen uit zijn Genkse periode ophaalt. Over de ontvangst na de eerste bekerwinst, de legendarische fuiven in Albanië en Mallorca...

Anthuenis:

"Dan heb ik het nog niet gehad over de bedevaarten. Jawel Sef, pas op, je zal regelmatig mee op bedevaart moeten. Eén keer ben ik meegestapt. Gelukkig niet naar Scherpenheuvel, wel naar het Heilig Paterke in Hasselt. Meer dan ver genoeg, zo'n paar uur stappen."

Vergoossen:

"Ik heb het al erger geweten. Bij VVV was ik assistent van Jan Reker. Die beloofde te voet naar huis te gaan, als we thuis wonnen van Ajax. Twee-nul werd het en Jan vertrok om 11 uur aan zijn tocht van, jawel, 95 kilometer. Achttien uur heeft hij gestapt, om 5 uur was hij thuis. Hij heeft me moeten opbellen om in zijn plaats de volgende tegenstrever te scouten, hij geraakte niet meer uit bad..."

as:Aimé over RC Genk: "Sonck was de ideale opvolger van Radzinski"

"Genk speelt altijd sterk tegen Anderlecht, zowel uit als thuis. Twee jaar geleden kwamen ze nog met 1-2 winnen, vooral Gudjonsson was toen onhoudbaar. Ik heb de ploeg dit seizoen nog niet zelf gezien, maar het zegt genoeg dat wij geïnteresseerd waren in enkele van hun spelers. Dagano heeft met de nationale ploeg van Burkina Faso nog een testmatch gespeeld op Anderlecht, nog vóór hij voor bij GBA getekend had. En Sonck was in beeld als opvolger van Radzinski. Onze scout Daniel Renders liet hem nog debuteren in de eerste ploeg van RWDM, het is een ambetanterik om tegen te spelen. Naar mijn weten heeft Anderlecht wel nooit een bod uitgebracht, we wisten dat Racing Genk Sonck nooit zou laten vertrekken. Neem het van mij aan, zijn twee hattricks zijn geen toeval. Alles hangt zaterdag af van de vorm van de dag. En dan nog... Op GBA speelden we onze beste wedstrijd, maar verloren we op een pijnlijke manier 2 punten in de slotminuut. De andere matchen kunnen we moeilijk 90 minuten een hoog niveau aanhouden, het gaat nog te veel met ups en downs."

Sef over Anderlecht: Ze hebben België weer op de voetbalkaart gezet"

"Ik zal zaterdag heel trots op die bank zitten in het Vanden Stockstadion. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb al vaak in Anderlecht op de tribune gezeten en het blijft de meest prestigieuze club in België. Zeker in Nederland hebben Club Brugge en Standard Luik niet dezelfde uitstraling, dat paars-wit is een begrip. Door hun knappe campagne in de Champions League hebben ze bovendien België vorig jaar weer op de voetbalkaart gezet. Ik heb Anderlecht bezig gezien op GBA, die wedstrijd konden ze niet verliezen. Ik vond hen heel sterk, ik was behoorlijk onder de indruk. Met Goor, Koller en Radzinski zijn ze dan wel heel veel kwaliteit kwijtgespeeld, je merkt heel vaak dat hun vervangers daarna op de voorgrond treden. Of deze wedstrijd te vroeg komt voor onze jonge ploeg? Nee, hoor. We zullen nog een tijdje wisselvallig blijven presteren, dat maakt deel uit van het hele proces. Ook als we zaterdag onderuit gaan, zeg ik:

Nou, leer er maar van.

"