Robert Waseige is boos: "Het is altijd negatief"

De bondscoach is boos. Of beter: hij is geïrriteerd. Dat was Robert Waseige al vóór de wedstrijd tegen Schotland en daar heeft de deugddoende zege woensdagavond niets aan veranderd. "Ik ben al dat negativisme, al die kleingeestige opmerkingen beu", foetert hij. "Het is al wekenlang bezig. België is een bescheiden voetballand met bescheiden middelen, maar onze prestaties mogen gezien worden. Toch blijven er vanuit bepaalde hoek onderhuidse aanvallen komen op mij en mijn ploeg. Triest, vind ik dat".

Wim Vos

Vreemd was het anders wel. De wedstrijd tegen Schotland was net afgelopen, Waseige had redenen zat om tevreden te zijn, maar liever spuwde hij zijn gal over "een bepaald deel van de pers". Te kritisch, te subjectief, te negatief. Waseige kwam woorden te kort om zijn onvrede te uiten. Een dag later blijft hij bij zijn oordeel. "De houding van enkele mensen bevalt mij simpelweg niet. In plaats van de Rode Duivels 100 procent te steunen, van mee te werken aan een goede sfeer rond de nationale ploeg, scheppen ze er kennelijk plezier in om systematisch hun twijfels te uiten. Daar heb ik genoeg van".

Wie bedoelt u eigenlijk?

Waseige:

"Het gaat om een aantal journalisten. Niet alleen aan Vlaamse zijde zoals her en der wordt gesuggereerd. Het gebeurt aan de twee kanten. Ik ben geen politicus. Ik maak geen onderscheid tussen Vlaams en Waals. De houding van enkele Franstalige journalisten stoort mij evenzeer. Ook daar weigert men soms het positieve te zien. In plaats van blij te zijn dat het glas half vol is, wijzen ze er liever op dat het half leeg is. Dat begrijp ik niet. Ik zou graag wat meer respect zien, a.u.b."

Maar wàt stoort u dan zozeer?

(zucht)

"Het is niet één feit in het bijzonder, maar wel het algemene klimaat van kleingeestigheid dat wordt gecreëerd. En altijd negatief. Op een onderhuidse,

niet-open

manier uiten ze steeds maar hun kritiek, vooral op de persoon van de bondscoach. Waarom? Tot dusver hebben ze het niet in alle openheid kunnen doen. Ze zien ook wel dat het Belgisch publiek nog steeds helemaal achter deze Rode Duivels staat - daarom gaf het enthousiasme van de supporters mij ook zoveel voldoening woensdagavond. Alleen moeten ze goed beseffen dat die kleine, bitsige

aanvalletjes

voor mij even pijnlijk zijn als frontale agressie.

(stilte)

Soit,

dat is democratie, zeker? Ik zal mij daar bij moeten neerleggen."

Dat doet u net niet. Integendeel, u laat geen kans onbenut om uw ongenoegen te uiten en creëert zo een polemiek die misschien helemaal niet nodig is.

(cynisch)

"Natuurlijk, het is mijn fout. Het is altijd mijn fout. Als u nog zo'n mop kent, vergeet mij die dan vooral niet te vertellen.

(opnieuw ernstig)

Kijk, ik heb geen krant waarin ik aan 100.000 mensen ten gepaste tijde mijn mening kan verkondigen. Dus doe ik dat als ik de kans krijg. Ik heb toch het recht om mij te verdedigen of niet soms?"

Over de wedstrijd tegen Kroatië dan maar. Na de zege tegen Schotland is België plots de uitgesproken groepsfavoriet. Dat moet u niet bevallen?

"Ik denk niet dat we de favoriet zijn. De partij tegen Schotland moet ons vertrouwen geven, dat wel, we moeten niet met schrik naar de Balkan vertrekken. Maar Kroatië speelt thuis en blijft dus de grootste kanshebber. Ik blijf erbij: als ploeg heeft het het meeste talent in huis."

Overdrijft u niet? Spelmaker Prosinecki kon vorig seizoen allerminst overtuigen bij Standard.

(beslist)

"Prosinecki blijft een grote voetballer. Hij is een speler die met één flits, één actie een wedstrijd kan beslissen. Zeker in belangrijke wedstrijden zoals die van volgende maand, zou hij nog wel eens een grote dag kunnen beleven. Voor zo iemand móét je respect hebben."

Zelf kampt u na de goede prestaties van Sonck en vooral De Boeck plots met positieve selectieproblemen.

"Begint u ook al? In godsnaam, de wedstrijd tegen Schotland is pas afgelopen. Ik heb geen selectieproblemen, geen positieve en geen negatieve. Ik ben gewoon tevreden dat het achteraan zeer goed klikte. Maar vraag toch niet of Valgaeren nu voor De Boeck zal moeten wijken. Zoals ik ook opgetogen ben met de prestatie van Sonck. Een halve debutant en toch al spelen met het lef van een routinier. Voor mij is het een geruststelling te weten dat we een vervanger voor Emile Mpenza in huis hebben. Wie zegt trouwens dat ook Sonck op termijn niet meer dan een vervanger kan worden?"