F1 België: enkel hoofdschudding voor Burti

SPA-FRANCORCHAMPS -

De Braziliaan Luciano Burti vloog zondag, tijdens de GP Formule 1 van België, tegen 300 km/uur in de bandenmuur na een aanrijding met de Brit Eddie Irvine. Nadat hij uit het wrak werd bevrijd, werd Burti met een hersenschudding overvlogen naar het ziekenhuis van Luik. Een hersenscan toonde meerdere kneuzingen aan, maar geen zwelling. De Braziliaan blijft een nacht in het ziekenhuis ter observatie.

Bart Vandermierde/AP

"Gelukkig leeft hij nog", zei Burti's ploegleider Alain Prost na de crash. Tijdens de vierde ronde op het circuit van Francorchamps reden Burti en Irvine zij aan zij, toen de Braziliaan probeerde door een klein gaatje te glippen. De Jaguar van Irvine bleef echter op zijn lijn en scheurde de voorste vleugel van Burti af. De bolide van de Braziliaan schoof van de baan, over de gravel en ramde de neus recht in de bandenmuur aan de Blanchimont, één van de snelste bochten van het circuit. "Halfweg de bocht voelde ik een inslag aan mijn achtersteven en was ik plots niets meer dan een passagier in m'n eigen wagen", zei Irvine na de race. "Ik wist dat het Luciano was, maar ik verwachtte simpelweg niet dat hij me in die bocht langs de binnenkant wilde passeren. Hij sloeg inderdaad erg hard in op die bandenmuur, maar ik ben blij dat hij quasi ongedeerd is".

Ook Irvine werd van de baan geslingerd, maar kwam tot stilstand op de gravel. De Brit sprong meteen uit zijn eigen wagen en begon aan de banden te sleuren die op Prost-Acer van Burti verspreid lagen. Het duurde enkele minuten vooraleer de wagen bevrijd was en Burti werd afgevoerd per ziekenwagen. "Ik was het eerst ter plekke. Zijn hoofd werd letterlijk naar voren geduwd onder het gewicht van de banden", aldus Irvine. De wagen van Irvine verloor het rechtervoorwiel bij de crash. De wedstrijdstewards evalueerden de omstandigheden van het ongeluk en beslisten dat het wel degelijk een wedstrijdincident was en er geen verdere stappen zouden worden ondernomen. De Grote Prijs van België werd onmiddellijk stilgelegd tot de wrakstukken na een half uur allemaal waren verwijderd.

Het was de tweede ernstige crash voor Burti in iets meer dan een maand tijd. Op 29 juli, tijdens de GP van Duitsland, ging hij tweemaal over kop en viel zijn wagen bijna uit mekaar na een aanrijding met de Ferrari van wereldkampioen Michael Schumacher. Beiden kwamen ongedeerd uit het incident, een mecanicien werd licht gewond door rondvliegende wrakstukken.

De 26-jarige Burti ruilde Jaguar dit jaar voor het Prost-team. Zijn beste prestaties dit seizoen zette hij neer in Australië en Canada, waar hij telkens 8ste werd.