Vonnis Maasmechelse politiecommissaris uitgesteld

De correctionele rechtbank van Tongeren doet pas op 20 september aanstaande een uitspraak in de zaak rond de 38-jarige hoofdcommissaris Freddy Gevaert van de politie in Maasmechelen. Die staat terecht wegens schending van het beroepsgeheim.

BELGA

Gevaert zou vertrouwelijke informatie gelekt hebben aan een Italiaanse eigenaar van een restaurant in Maasmechelen die verdacht werd van autozwendel. De commissaris wordt ervan verdacht hem getipt te hebben over een nakend gerechtelijk onderzoek en inval binnen het autozwendelmilieu.

De feiten dateren van juli vorig jaar. Gevaert ging toen tweemaal naar het restaurant van de eigenaar, waarmee hij in '98 problemen had gehad omwille van een vertraging bij het toekennen van een vergunning voor diens zaak. Volgens Gevaert probeert de eigenaar hem omwille van die vergunningskwestie alsnog te nekken omdat die vertraging hem indertijd een paar honderdduizenden franken kostte.

Gevaert bekende ter zitting dat hij "één keer zijn mond voorbij praatte" omdat hij tegen een vriend gezegd had dat de eigenaar verdacht werd van autozwendel, maar ontkent dat hij zijn beroepsgeheim geschonden heeft. De advocaat van Gevaert, meester Franz Ver Berne, vroeg op basis hiervan ook de vrijspraak.