Een passie voor vis

Gordon Ramsay, de flamboyante Britse kok die ooit als profvoetballer bij de Glasgow Rangers speelde en daarna het gastronomie-milieu indook, heeft zich inmiddels een aardige reputatie opgebouwd achter het fornuis, op het tv-scherm en in de uitgeverswereld. Zijn jongste publicatie Passie voor vis is alweer een voorbeeld van die laatste categorie.
BR> Lichte en intens smakende gerechten zijn zowat het handelsmerk van Gordon Ramsay. De auteur geeft niet alleen recepten, maar levert ook heel wat achtergrondinformatie over het kopen van vis, instructies bij onder meer het fileren, ontvellen, schoonmaken en marineren en schenkt aandacht aan de basistechnieken bij het bereiden.
De eigenlijke recepten zijn verrassend origineel en vaak niet te gecompliceerd om klaar te maken in een gewone keuken. Ze bevatten soepen, bereidingen met risotto en pasta, gerechten voor huiselijke en feestelijke etentjes. De gebruikte ingrediënten zijn wel niet altijd even makkelijk verkrijgbaar in onze contreien. Red snapper, een tropische vissoort, is waarschijnlijk niet zo makkelijk te verkrijgen bij de visboer om de hoek.
De gerechten zijn mooi geïllustreerd met kleurrijke foto's, jammer genoeg niet bij elk gerecht. Toch is de publicatie een aanwinst voor visliefhebbers die houden van een originele aanpak.

Sint-jacobsschelpen in jasje van bacon
Ingrediënten als voorgerecht voor zes personen:
12 schoongemaakte sint-jacobsschelpen, 12 plakjes bakbacon zonder zwoerd, stukje parmezaanse kaas van 50 gram, 2 eetlepels olijfolie, 250 gram ruccola, zeezout en versgemalen zwarte peper. Voor de dressing: 1 theelepel mosterdpoeder, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 dl slagroom, 'snuf' witte bastaardsuiker, 2 eetlepels verse bieslook.
Bereiding: Wikkel een plakje bacon om de zijkant van elke sint-jacobsschelp. Rijg de ingepakte beestjes per twee aan twee satéprikkers. Snijd met een dunschiller de helft van de kaas in mooie schilfers. Rasp de rest van de kaas. Klop voor de dressing de mosterdpoeder en de azijn tot een glad mengsel en roer dan geleidelijk de slagroom en geraspte kaas erdoor. Daarna de suiker en de bieslook. Verdun de saus met een beetje water tot de gewenste dikte.
Gril of rooster de sint-jacobsschelpen twee minuten aan één kant. Draai ze om en bak nog maximum twee minuten tot ze lichtbruin zijn en stevig aanvoelen als u erop drukt.
Schep de dressing door de ruccola en verdeel over zes borden. Leg op elk bord twee sint-jacobsschelpen en strooi de flinters kaas erover. Serveer direct.